Rutte en Abbott willen doorgaan met onderzoek naar MH17

De toestellen waarmee de eerste groep van experts die onderzoek deden in het rampgebied van de MH17 in Oekraïne naar Nederland is gebracht, op vliegbasis Eindhoven.
De toestellen waarmee de eerste groep van experts die onderzoek deden in het rampgebied van de MH17 in Oekraïne naar Nederland is gebracht, op vliegbasis Eindhoven. Foto ANP/Remko de Waal

Minister Rutte heeft laten weten dat de repatriëringsmissie op de rampplek van vlucht MH17 in een later stadium zal worden voortgezet. Vorige week moest de missie voortijdig worden afgebroken wegens de onveilige omstandigheden in het gebied.

Rutte deed zijn uitspraken tijdens een gezamenlijke verklaring met premier Abbott van Australië. De twee regeringsleiders hadden eerder op de dag een gesprek op het Catshuis over de nasleep van de ramp met de MH17. Ook Abbott stelde dat de missie later alsnog wordt voortgezet:

“We zijn het verschuldigd aan de slachtoffers en aan de nabestaanden.”

Volgens Rutte was het besluit om de repatriëringsmissie niet voort te zetten ‘moeilijk’, maar gezien de omstandigheden wel verstandig. Als die omstandigheden verbeteren, moet het onderzoek weer worden hervat, aldus Rutte:

“Premier Abbott en ik delen de ambitie om terug te komen op de crashsite, zodra we er zicht op hebben langere tijd onder stabiele omstandigheden te kunnen werken.”

Uit een briefing vandaag aan de Tweede Kamer bleek dat de missie niet alleen door de gevechten tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten moest worden beëindigd. Ook de toegenomen aanwezigheid van het Russische leger bij de grens heeft meegewogen bij de beslissing om te stoppen.

    • Philippus Zandstra