Rusland verdient ook sportieve sancties: boycot het WK judo

Eind deze maand wordt het WK judo gehouden – in Rusland. Ga niet en organiseer zelf een alternatief, schrijft Geerlof de Mooij.

None

Even samenvatten: in Rusland worden mensenrechten met voeten getreden, behoren corruptie, censuur en zelfverrijking tot de orde van de dag, besluit de president zonder pardon een ander land binnen te vallen en steunt de regering een zootje rebellen dat passagiersvliegtuigen uit de lucht schiet. Dat laatste is niet bewezen, maar het heeft er alle schijn van.

In datzelfde Rusland wordt eind deze maand het wereldkampioenschap judo gehouden. Een hoogtepunt, met name voor de Russische president Vladimir Poetin, van wie bekend is dat hij deze sport zelf graag beoefende in zijn jeugd en er nog steeds een groot zwak voor heeft. Poetin bezocht in het verleden diverse grote judotoernooien. Dat hij over een kleine drie weken ‘s werelds besten in eigen land mag ontvangen, moet voor hem een droom zijn die uitkomt. Het is het zoveelste succesje voor een president die eerder al de Olympische Winterspelen mocht organiseren en dat kunststukje hoopt te herhalen met het WK voetbal van 2018.

De Nederlandse judobond heeft laten weten geen directe aanleiding te zien om niet naar het WK te gaan. Dat is een gotspe. Met alles wat er is gezegd en geschreven over de vliegramp in Oekraïne zou het van een stuitend cynisme getuigen om aan een judotoernooi in Rusland mee te doen – nota bene de favoriete sport van de Russische president.

Natuurlijk hebben sporters hun eigen verantwoordelijkheid, maar we mogen van hen niet verwachten dat ze in deze situatie in staat zijn om de juiste beslissing nemen – dat topsporters niet erg kien zijn op boycots heeft het verleden meermalen uitgewezen. Deze beslissing hoort van hoger hand te worden genomen.

Mijn suggestie is dat we het WK in Rusland boycotten en een alternatief kampioenschap organiseren. Het is wat kort dag, maar er is weinig nodig voor een judotoernooi: zorg voor een sporthal, een voorraad matten en een aantal officials en de eerste wedstrijd kan beginnen. Waarschijnlijk zullen weinig landen trek hebben om deel te nemen aan het persoonlijke feestje van Poetin. Op deze manier kunnen we hen de mogelijkheid geven om uit te wijken naar een andere locatie, waar het bovendien veiliger vliegen is. Stel dat er meer landen aan zo’n alternatief toernooi deelnemen dan aan het WK in Rusland – het zou de ultieme steek zijn richting Poetin.

Natuurlijk zijn er genoeg andere landen met de juiste faciliteiten om zo’n alternatief kampioenschap te organiseren, maar waarom zou Nederland dit niet zelf doen? Nederland heeft eerder aangetoond zo’n toernooi aan te kunnen, dus dat hoeft geen probleem te zijn. Bovendien zal er een groot draagvlak bestaan om er een succesvol evenement van te maken en zo Poetin een hak te zetten. Het is hem er alles aan gelegen om zoveel mogelijk landen naar ‘zijn’ WK te laten komen.

Deelname aan het WK judo in Rusland zou alleen al om die reden koren op de molen zijn van president Poetin. Dat moeten we niet eens willen overwegen. Rusland heeft een duidelijke lijn overschreden – daarbij horen niet alleen politieke en economische sancties, maar ook sportieve. Het cliché dat sport en politiek gescheiden zijn, is niet langer vol te houden wanneer er driehonderd onschuldige burgers zijn vermoord.

Nu initiatief nemen en een alternatief kampioenschap organiseren zou een duidelijk signaal afgeven richting de rest van de wereld: tot hier en niet verder.

    • Geerlof de Mooij