Er komt een internationale humanitaire missie in Loegansk

Foto EPA / Roman Pilipey

President Obama steunt een internationale humanitaire missie in Loegansk. De Amerikaanse president zegde zijn steun toe in een telefoongesprek met zijn Oekraïense ambtgenoot, Porosjenko. Dat heeft de woordvoerder van Porosjenko laten weten aan persbureau AFP.

De missie, die zal worden geleid door het internationale Rode Kruis, wordt naast de VS gesteund door Rusland, de Europese Unie, Duitsland en andere partners en is erop gericht om in de regio Loegansk hulp te brengen.

Update 21.52: Het Internationale Rode Kruis heeft een aantal voorwaarden gesteld om de eigen neutraliteit te garanderen. In een verklaring stelt de organisatie voorafgaand aan een dergelijke operatie eerst van Rusland te willen weten wat voor goederen het land naar Oekraïne wil brengen en in welke hoeveelheden.

Oekraïne en Rusland moeten van het Internationale Rode Kruis beide een verklaring ondertekenen en garanties geven voor de veiligheid van de operatie. Een dergelijke missie zal namelijk niet vergezeld gaan van militaire begeleiding. Met beide landen wordt op dit moment nog overlegd.

Ruslandkenner en Oost-Europaredacteur Hubert Smeets schreef vandaag in NRC Handelsblad (€) over de situatie in Loegansk:

“In Loegansk, vlakbij de open grens met Rusland die tot nu toe nog niet is afgegrendeld door de Oekraïense troepen, is de situatie volgens het plaatselijke bestuur „catastrofaal”. Al tien dagen heeft de bevolking er geen water, gas en licht. Het netwerk voor vaste en mobiele telefonie functioneert niet meer. De meeste winkels zijn gesloten. In de stad werken nog slechts enkele apotheken, aldus de burgemeester van Loegansk.

Rusland zegt al meer dan 50.000 vluchtelingen in tentenkampen te hebben opgevangen. Volgens de vluchtelingenorganisatie UNHCR van de VN zijn tot nu toe bijna 120.000 mensen door het geweld op de Krim en in Oost-Oekraïne verdreven.”

Rusland wil al langer een missie, het westen was tegen

Rusland pleit al langer voor een dergelijke missie in het oosten van Oekraïne, maar dan wel uitgevoerd door Rusland zelf. President Poetin pleitte daar vanmiddag opnieuw voor in een telefoongesprek met Europese Commissievoorzitter Barroso. In het telefoongesprek waarschuwde Barroso Poetin om geen militaire acties in Oekraïne uit te voeren, ook al hebben deze een humanitaire insteek.

Zaterdag vroeg de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, bij Amerika om steun voor een Russische humanitaire missie in Oost-Oekraïne. Maar Obama wees het aanbod af en omschreef het in gesprek met bondskanselier Merkel als “onacceptabel” en in gesprek met premier Cameron als “ongeoorloofd illegaal”.

De wereldleiders zijn bang dat Rusland via de humanitaire missie de pro-Russische rebellen van wapens gaat voorzien en dat de missie kan omslaan in een invasie van Oost-Oekraïne. Van een militaire missie is echter geen sprake, aldus Lavrov. Volgens de Russische minister gaat het Rode Kruis het konvooi leiden. Lavrov:

“Ik hoop dat deze missie, onder leiding van het internationale comité van het Rode Kruis, snel kan plaatsvinden. We hebben over alle details een akkoord bereikt met de leiders in Kiev.”

Rasmussen: grote kans dat Rusland militair gaat ingrijpen

Volgens secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen van de NAVO is de “kans groot” dat Rusland militaire gaat ingrijpen in Oost-Oekraïne. Dat zei de secretaris-generaal eerder vandaag in een interview met persbureau Reuters.

“We zien dat Rusland een operatie voorbereidt onder de vlag van een humanitaire missie. Daarnaast zien we dat Rusland langs de grens met Oekraïne een enorme troepenmacht opbouwt die kan worden gebruikt voor een illegale militaire operatie.”

Volgens een woordvoerder van het Oekraïense leger staan er op dit moment 45.000 Russische strijdkrachten langs de grens met Oekraïne.