‘Missie vlucht MH17 gestopt wegens troepenopbouw Russen’

Korpschef Nationale Politie Gerard Bouman, Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof, Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp en Directeur-Generaal Politieke Zaken Ministerie van Buitenlandse Zaken Wim Geerts tijdens een toelichting aan de Kamer over de repatriëringsmissie MH17.
Korpschef Nationale Politie Gerard Bouman, Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof, Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp en Directeur-Generaal Politieke Zaken Ministerie van Buitenlandse Zaken Wim Geerts tijdens een toelichting aan de Kamer over de repatriëringsmissie MH17. Foto ANP/Bart Maat

De troepenopbouw van het Russische leger bij de grens met Oekraïne is een van de redenen geweest om de repatriëringsmissie in het oosten van Oekraïne af te breken. Dat bleek vandaag uit een briefing aan de Tweede Kamer over de missie.

De missie moest dit weekend worden afgebroken omdat de veiligheid van de groep forensisch experts in het gebied in het gedrang kwam. Uit een briefing vandaag aan de Tweede Kamer is echter gebleken dat dit niet alleen werd veroorzaakt door gevechten tussen separatisten en het Oekraïense leger, maar ook door de troepenopbouw van Rusland bij de grens.

Uit eerdere berichten bleek dat Rusland 20.000 soldaten bij de grens heeft samengetrokken. Volgens commandant der strijdkrachten Tom van Middendorp is er sprake van openlijke ondersteuning door Russische troepen aan de separatisten en zijn er volgens berichten beschietingen van de andere kant van de grens uitgevoerd op Oekraïens grondgebied.

Nog 30 experts in Oekraïne

Volgens Middendorp zat er niks anders op dan de missie voortijdig af te breken. Langer blijven was ‘onverantwoord’. Van Middendorp:

“We hebben zo lang mogelijk geprobeerd de ongewapende missie op te rekken. We opereerden in het oog van de storm. Schijnbare rust maar daaromheen een hoop onrust.”

Direct na het vertrek van de forensisch experts braken er hevige gevechten uit tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten. Op dit moment verblijven er nog dertig experts in Oekraïne om stoffelijke resten en bezittingen - mochten die nog gevonden worden - in ontvangst te nemen. De missie kan indien nodig weer worden opgeschaald. Van Middendorp hoopt dat dit voor de winter gaat gebeuren.

Tweede Kamer kritisch over rol Oekraïne

De Tweede Kamer stelde tijdens de briefing een aantal kritische vragen over de rol van de Oekraïense autoriteiten. Zowel de PvdA als de SP vraagt zich af of Oekraïne zich wel aan de afspraken rondom een staakt-het-vuren in het gebied heeft gehouden. Bij D66 en het CDA zijn vragen gerezen over dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid niet bij de crashsite is geweest, waardoor bepaalde brokstukken niet zijn geborgen en dus ook niet onderzocht kunnen worden:

Twitter avatar swsjoerdsma Sjoerd W. Sjoerdsma Daarnaast vreemd dat Onderzoeksraad voor Veiligheid geen toegang heeft gehad tot rampplek. Wat betekent dat voor hardheid conclusies?
Twitter avatar PieterOmtzigt Pieter Omtzigt Slecht dat OVV niet bij de crashsite geweest is. Brokstukken met inslaggaten worden niet geborgen. Ernstig voor onderzoek en rechtszaak.

‘Meeste slachtoffers gerepatrieerd’

Tijdens diezelfde briefing heeft korpschef van de Nationale Politie Gerard Bouman gezegd dat het merendeel van de slachtoffers inmiddels is gerepatrieerd. Dat de missie afgebroken moest worden heeft geen invloed op het bereikte resultaat: de experts waren vooral aan het zoeken op plekken waar de kans het grootst was om stoffelijke resten of persoonlijke bezittingen terug te vinden.

Volgens Bouman verloopt de identificatie van de slachtoffers snel: de verwachting is dat voor 20 augustus de DNA-profielen van alle teruggekeerde stoffelijke resten bekend zijn. Tot nu toe zijn er al 65 slachtoffers geïdentificeerd.

Voor de Nederlanders in het gebied gearriveerd waren, had een groep van 800 Oekraïners al veel bergingswerk verricht, zoals zaterdag bleek. Daardoor vonden de Nederlandse onderzoekers nog maar weinig stoffelijke resten en bezittingen. De berging was niet volgens de ‘Nederlandse standaard’, maar wel systematisch, aldus Bouman.

    • Philippus Zandstra