‘Regeringsleger Oekraïne dicht bij herovering Donetsk’

Een Oekraïense soldaat slaapt in de loopgraven van het militaire kamp dicht bij Ilovaisk, vlak bij Donetsk. Foto EPA/ Roman Pilipey

Het Oekraïense leger heeft de door pro-Russische separatisten gecontroleerde stad Donetsk in het oosten van Oekraïne bijna heroverd, heeft de woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad gezegd tegen persbureau Reuters. De herovering gaat de laatste fase in, volgens Andrej Lysenko.

“Onze troepen hebben ervoor gezorgd dat Donetsk geheel is afgesloten van Loegansk”, zei Lisenko. Loegansk is die andere grote stad in Oost-Oekraïne die in handen is van de rebellen. Volgens Lisenko is het van belang eerst Donetsk te heroveren en vervolgens Loegansk. “Donetsk is belangrijker”.

Dode na beschieting gevangenis

Bij artillerievuur tussen het regeringsleger en de separatisten is vannacht een gevangenis in Donetsk geraakt. Daarbij kwam één iemand om het leven, drie anderen raakten gewond. In totaal ontsnapten er volgens een verklaring 106 gevangenen, schrijft persbureau Reuters.

Gevechten

De rebellen in Donetsk worden al omsingeld door het Oekraïense leger. De afgelopen dagen vonden er steeds dodelijke gevechten plaats rond de grote stad. De kersverse premier van de zelfverklaarde ‘Volksrepubliek Donetsk’, Aleksander Zachartsjenko, drong zaterdag aan op een staakt-het-vuren om een humanitaire ramp te voorkomen. Dat voorstel werd door het leger afgewezen en gisteren waren er opnieuw beschietingen.

    • Frank Huiskamp