Pappa al pomodoro

illustratie jet peters
illustratie jet peters

Een van mijn favoriete zomersoepen is pappa al pomodoro. Alleen de naam al is verrukkelijk om uit te spreken. Pappa is een klassieker uit de Toscaanse boerenkeuken. Een dikke soep gemaakt van weinig meer dan verse tomaten, oud brood, basilicum en olijfolie.

Je zult zien dat de soep direct na het koken nog heel grof is. Je kunt dan de stukken brood en tomaat nog van elkaar onderscheiden. Maar na een nacht in de koelkast wordt hij helemaal egaal glad, alsof het een gebonden tomatensoep is. Beide versies zijn heerlijk, het is dus maar wat je het liefst wilt.

Ook kun je kiezen of je de soep warm eet of liever koud. Op een bloedhete dag kan koud heel aangenaam zijn. In dat geval zou ik er minder snel Parmezaanse kaas over strooien, maar misschien wel een paar druppels balsamico aan toe voegen. Ik betwijfel of een Italiaan dat goed zou keuren, maar het heft mooi de smaakvervlakking op die ontstaat door het koelen.

    • Janneke Vreugdenhil