Onderzoeksraad voor de Veiligheid vertrekt uit Oekraïne

Waarnemers van de OVSE zoeken rond een kolenmijn in het rampgebied waar vlucht MH17 neerstortte naar menselijke resten.
Waarnemers van de OVSE zoeken rond een kolenmijn in het rampgebied waar vlucht MH17 neerstortte naar menselijke resten. Foto ANP / Pierre Crom

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV), die onderzoek doet naar de ramp met vlucht MH17, vertrekt uit Oekraïne. De raad vervolgt het onderzoek in Den Haag, meldt persbureau Novum. De OVV heeft in Oekraïne niet de mogelijkheid gehad om de op de rampplek zelf onderzoek te doen, daarvoor was het te gevaarlijk.

De raad was in Oekraïne om het eerste voorlopige feitenrapport te maken. De verwachting was in eerste instantie dat het rapport in juli klaar zou zijn, maar dit werd begin augustus uitgesteld. Vandaag heeft de raad laten weten dat het nog een aantal weken de tijd nodig heeft. Bij het onderzoek worden onder meer de gegevens van de zwarte dozen van het ramptoestel gebruikt.

Vanmiddag om 14.00 uur begint in de Tweede Kamer een briefing over het stopzetten van de repatriëringsmissie.

Gevangenen ontsnapt uit gevangenis Donetsk

Bij een beschieting van het Oekraïense leger op het rebellenbolwerk Donetsk is een zwaarbeveiligde gevangenis geraakt. Dat heeft het stadsbestuur van Donetsk bekendgemaakt. Bij de aanval kwam een gevangene om het leven en wisten 106 anderen te ontsnappen. Een woordvoerder van het stadsbestuur laat aan persbureau AP weten:

Extreem gevaarlijke criminelen zijn nu op vrije voeten. Het is moeilijk in te schatten wat voor gevaar dit oplevert voor de stad, die vol met wapens ligt.”

Ook raakten drie gevangenen gewond. Onder de ontsnapten zijn mensen die veroordeeld zijn voor moord, verkrachting en gewapende overvallen. Volgens de penitentiaire dienst zijn 34 gevangenen inmiddels teruggekeerd naar het detentiecentrum. Bij nachtelijke beschietingen raakten verder tien gebouwen beschadigd, waaronder woningen.

Het Oekraïense leger laat aan persbureau Reuters weten dat sinds het offensief begin mei 568 Oekraïense soldaten om het leven zijn gekomen. 2.120 militairen zijn gewond geraakt. Volgens de Verenigde Naties zijn er sinds het begin van het conflict 1.100 slachtoffers gevallen.

    • Nando Kasteleijn