Obama: Irak heeft vandaag een veelbelovende stap gemaakt

President Obama ziet de benoeming van Haider al-Ibadi tot premier van Irak als ‘een veelbelovende stap voor Irak’. Hij heeft de nieuwe premier opgeroepen om zo snel mogelijk een regering te vormen waarin alle groepen in Irak zijn vertegenwoordigd.

Foto ANP/EPA/Dennis Brack

President Obama ziet de benoeming van Haider al-Abadi tot premier van Irak als ‘een veelbelovende stap voor Irak’. Hij heeft de nieuwe premier opgeroepen om zo snel mogelijk een regering te vormen waarin alle groepen in Irak zijn vertegenwoordigd.

Dat heeft president Obama gezegd in een kort daarvoor aangekondigde tv-toespraak. De president herhaalde diens stelling dat de VS weliswaar militaire acties kan uitvoeren, maar de oplossing van de problemen in Irak, is aan de Irakezen:

“Dit is een belangrijke stap om de verschillende groepen in Irak te verenigen. We hebben Al-Abadi opgeroepen om zo snel mogelijk een nieuwe regering te vormen, met alle groepen. Alle politieke leiders in Irak moeten dit accepteren.”

Daarmee lijkt Obama te reageren op uitspraken van Nouri al-Maliki, die voorheen premier was en naar eigen zeggen dat nog steeds is. Hij verwierp de benoeming van Al-Abadi eerder nog en noemde het een ‘onconstitutionele fout’. NRC-correspondent Guus Valk op Twitter:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Goed. Obama laat Maliki nu dus helemaal vallen. #irak

Al-Maliki wordt gezien als een obstakel in het vormen van een regering waarin alle bevolkingsgroepen van Irak vertegenwoordigd zijn.

Aanvallen vertragen IS

Obama noemde verder de sinds vrijdag ingezette aanvallen vanuit de lucht een ‘succes’. De VS sturen nu wapens en munitie naar de Koerden in het noorden van Irak, die tegen strijders van Islamitische Staat vechten. Daarnaast zijn er vanuit de VS ook rampenteams naar Irak gestuurd. Die moeten ervoor zorgen dat humanitaire hulp bedoeld voor de yezidi’s snel ter plekke is. Een aantal van hen wisten vandaag te ontsnappen van het gebergte waar naar schatting 50.000 yezidi’s vastzitten.

Eerder vanavond meldde een woordvoerder van het Pentagon dat de luchtaanvallen van de VS weliswaar de opmars van IS hebben vertraagd, maar de groepering is vermoedelijk niet verzwakt. Vooral in de Koerdische regio Erbil is IS aanzienlijk vertraagd. Er is geen sprake van dat de aanvallen in andere delen van Irak en Syrië (waar IS ook actief is) hebben doorgewerkt. In totaal voerden de VS in de laatste vier dagen vijftien luchtaanvallen uit op strijders en materieel van IS.

    • Philippus Zandstra