Niks tweede elftal: A-selectie!

Ajax won gisteren met 4-1 van Vitesse. Een geflatteerde uitslag, Ajax maakte weinig indruk. Lichtpuntje was de negentienjarige invaller Anwar El-Ghazi.

Ajax-invaller Anwar El Gazi in duel met Kelvin Leerdam van Vitesse. Foto ANP

Hij was een van de weinige lichtpuntjes in een verder gezapig duel, Ajax-invaller Anwar El-Ghazi. Toen hij in de zeventigste minuut het veld op kwam in de wedstrijd tegen Vitesse liet hij meteen een aantal knappe acties zien en stelde hij met een strak afgemeten voorzet Lasse Schöne in staat om de eindstand op 4-1 te bepalen. Schöne wees vervolgens betekenisvol naar El-Ghazi: de jongeling verdiende alle lof voor het doelpunt.

Op het moment dat El-Ghazi zich mocht opmaken voor zijn competitiedebuut stond zijn ploeg al met 3-0 voor, al was dat enigszins geflatteerd. Ajax kon gisteren tehen Vitesse geen enkel moment indruk maken en die nul was vooral aan keeper Kenneth Vermeer te danken. In een benauwde Arena – waar het dak dicht was wegens hevige regenbuien – was het slordigheid troef. Pas in de slotfase kwam er, mede door invaller El-Ghazi, wat leven in het duel.

Vrijgekomen plek in de A-selectie

Na afloop vertelt de jongeling over zijn debuut en zijn snelle ontwikkeling bij Ajax in de afgelopen weken. Eigenlijk zou hij dit seizoen bij het tweede elftal van Ajax spelen. Na zijn eerste jaar bij Ajax, in de A1 waarin El-Ghazi topscorer werd met zestien goals in twintig wedstrijden, begon hij deze zomer bij het tweede. „Maar na een week kreeg ik van Jaap Stam te horen dat ik een wedstrijd moest meespelen met het eerste. Ik scoorde meteen drie keer. En toen nam Frank de Boer me de wedstrijd daarop opnieuw mee, toen maakt ik twee doelpunten.” Uiteindelijk werd hij met acht goals topscorer van de voorbereiding.

Toch ging de buitenspeler met Marokkaanse roots ervan uit dat hij daarna wel weer bij het tweede zou moeten aansluiten. „Voor de laatste oefenwedstrijd tegen Benfica moest ik op op gesprek bij De Boer. Ik dacht dat hij zou mededelen dat ik mocht meespelen in dat duel. Maar toen vertelde hij dat Lesly de Sa verhuurd zou worden en dat ik de vrijgekomen plek in de A-selectie zou krijgen.” El-Ghazi kan zich het moment nog goed herinneren. „Ik werd helemaal gek. Ik was zo blij, ik geloofde mijn oren niet.”

Voor de negentienjarige flankspeler is zijn plaats bij de A-selectie ook een persoonlijke overwinning. Eerder werd El-Ghazi weggestuurd bij de jeugdopleiding van Feyenoord. „Ik was me niet echt bewust van wat er van me gevraagd werd; op trainingen liet ik het liggen. In wedstrijden was ik wél scherp, zo scoorde ik samen met Tonny Vilhena in één seizoen volgens mij iets van 100 doelpunten. Maar op trainingen was ik afwezig, deed ik niet goed mee. Ik werd tot tweemaal toe gewaarschuwd, maar ik had het niet door – en toen werd ik weggestuurd.”

Stiekem al fan van Ajax

Via amateurclub Spartaan ’20 en vervolgens de jeugdopleiding van Sparta knokte hij zich sterk terug, met een contract bij Ajax als beloning. Voor El-Ghazi een droom die uitkomt, want ook al speelde hij bij Feyenoord, stiekem was hij in zijn jeugd al fan van de Amsterdamse club.

Nu speelt hij er dus zelf. Vorige week was al zijn officiële debuut, in de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tegen PEC Zwolle (1-0 nederlaag). In dat duel maakte hij een nerveuze indruk. „Ik wilde te graag, ik zat echt vol met zenuwen. Maar vandaag was dat minder, het ging veel lekkerder. Toen ik vanochtend m’n bed uitstapte dacht ik: ik ga gewoon lekker voetballen.”

En dat deed hij. Bijna had El-Ghazi zelfs nog gescoord, maar zijn bedoelde lobje over Vitesse-keeper Piet Velthuizen miste kracht. „Ja, dat had ik verkeerd ingeschat. Ik dacht dat de keeper uit zou komen. Anders had ik ’m gewoon vol in de hoek geschoten.”

    • Arthur Renard