<em class="strong">next leest</em> Wat lees je na <em>Kieft</em>?

None

Zoveel boeken, zoveel smaken – met dat uitgangspunt geeft nrc.next deze zomer leestips op maat. Dus: geen thriller voor iemand die alleen van romantiek houdt. Deze week drie tips voor de liefhebbers van Kieft van Michel van Egmond.

Voordat Wim Kieft uit de kast kwam als de koning aller voetbaljunks, spande Andy van der Meijde de kroon, zo bleek uit de biografie Geen genade van Thijs Slegers. Hij zag zijn bankrekening volstromen en raakte totaal van het padje: seks, drank en drugs. Je leest het met schaterlachen én medelijden.

Ook Fernando Ricksens leven wordt in Vechtlust van Vincent de Vries een jongensboek. Het vechtersbaasje – zowel op straat als in de verdediging – raakt verslingerd aan drank en drugs in het ‘knotsgekke Schotland’. Droevig is dat hij nu moet blijven vechten, tegen de ziekte ALS.

Journalist Leonardo Faccio ontmoette het onderwerp van zijn boek Lionel Messi slechts drie keer: bij een interview van 15 minuten, bij opnames voor een Adidasspotje en bij het Sportgala. Gelukkig sprak hij ook intimi van Messi en dist hij prettige anekdotes op. Maar het mysterie Messi blijft intact. Hij heeft geen roerig verleden of scherpe kantjes – wel een prettig voetbalverhaal dus, maar zonder de dramatiek van Kieft.