Poch mag Nederlandse piloten verhoren over hun beschuldigingen

In Buenos Aires wordt woensdag begonnen met het in Nederland per videoverbinding horen van Transaviapiloten die hun voormalige Argentijnse collega Julio Poch ervan beschuldigen zogeheten dodenvluchten te hebben uitgevoerd tijdens het militaire bewind in Argentinië (1976 – 1983).

Oud-Transaviapiloot Julio Poch twee jaar geleden in de rechtbank. ANP / Niels Wenstedt

In Buenos Aires wordt woensdag begonnen met het in Nederland per videoverbinding horen van Transavia-piloten die hun voormalige Argentijnse collega Julio Poch ervan beschuldigen zogeheten dodenvluchten te hebben uitgevoerd tijdens het militaire bewind in Argentinië (1976 – 1983).

Op verzoek van de Argentijnse rechtbank worden woensdag de piloten Edwin Reijnoudt Brouwer en Tim Eisso Weert gehoord. Zij nemen plaats in de rechtbank in Den Haag en zullen dan vragen beantwoorden van de Argentijnse aanklager, rechters en Poch die in het tribunaal in Buenos Aires zitten. Een week later worden nog twee Nederlandse piloten gehoord die Poch zouden hebben horen vertellen over dodenvluchten. Op verzoek van Poch zullen ook zes getuigen worden verhoord die naar alle waarschijnlijkheid een ontlastende verklaring afleggen.

Uitspraak naar verwachting volgend jaar

De 62-jarige Julio Poch uit Zuidschermer is een van in totaal 67 verdachten die op dit moment in een massaproces in Argentinië terechtstaan wegens misdrijven tegen de menselijkheid. Het proces begon twee jaar geleden. Er zijn zo’n 800 getuigen verhoord. Naar verwachting volgt in het voorjaar van volgend jaar een uitspraak.

Poch – die in 1988 in Nederland kwam wonen – werd verdachte toen Nederlandse collega’s de politie in 2006 vertelden dat hij dodenvluchten zou hebben uitgevoerd. Dat zou hij in 2003 bij een etentje op Bali hebben gezegd. Zijn arrestatie vond plaats in Spanje, nadat het Nederlandse Openbaar Ministerie afspraken had gemaakt met de Argentijnse justitie. Nederland kon Poch niet uitleveren, omdat hij sinds 1995 ook de Nederlandse nationaliteit bezit. Spanje leverde Poch wel uit aan Argentinië.

Poch zit inmiddels 1.784 dagen in voorarrest. Hij ontkent in Bali een bekentenis te hebben afgelegd. Naar zijn zeggen heeft hij slechts de toenmalige situatie in Argentinië beschreven. Zijn arrestatie is volgens hem het gevolg van een „verschrikkelijk misverstand”.

Duizenden mensen in zee gegooid

Om tegenstanders volledig te laten verdwijnen heeft de junta in Argentinië naar schatting zo’n 5.000 mensen uit vliegtuigen boven open zee gegooid. De methode is uitvoerig beschreven door de militair Adolfo Scilingo die in Spanje voor deze misdrijven is veroordeeld. Naast Poch staan nog zes mensen terecht wegens een rol bij deze dodenvluchten. Poch wordt onder andere beschuldigd van betrokkenheid bij het in zee werpen van de Franse nonnen Léonie Duquet en Alice Domon. De Françaises steunden de strijd van de mensenrechtengroep Moeders van het Plaza de Mayo (Dwaze Moeders). Ze werden in 1977 in zee gegooid.

    • Marcel Haenen