Het nationale menu om onze boeren te helpen en wat de dag verder interessant maakt

Foto AFP
Foto AFP

Geen tijd om al onze verhalen te lezen? Hier de selectie om vandaag aan te kunnen. En dat in drie minuten.

Red onze landbouw

Vanavond op het menu: peren, kaas en varkensvlees. Rusland sloeg vorige week terug op Europese sancties door te stoppen met de invoer van deze en andere producten uit onder meer Nederland. Nederland loopt zo ongeveer een half miljard euro export naar Rusland mis. Vervelend dus voor Nederlandse boeren.

Maar erg hoeft het niet te zijn, with a little help from your friends. NRC Q stelt een nationaal menu samen: dit is wat je moet eten om de Nederlandse boer te compenseren voor de Russische boycot. Het wordt het jaar van de Nederlandse kaasplankjes, uiensoep en gratins.

Bodemonderzoeker zakt weg

Het Nederlandse Fugro krijgt de opdracht om in de Indische Oceaan naar de vermiste MH370 zoeken, werd vorige week bekend. 36 miljoen euro erbij. Het was het eerste goede nieuws voor het bedrijf in lange tijd.

De bodemonderzoeker kondigde al eerder aan dat er vandaag slechte halfjaarcijfers komen. Doordat olie- en gasbedrijven zo weinig investeren, zeggen ze zelf. Maar er is ook intern gerommel.

Nederland heeft geen Carrefour

Alles wat je maar nodig hebt - van cd’s tot magnetrons, eten en kleding - in één winkel van 10.000 vierkante meter. In Frankrijk zijn ze overal, in Nederland nergens: de grote supermarkten.

AH XL stelt niks voor vergeleken met de Franse hypermarché à la Géant, Leclerc, Intermarché en Carrefour. Waarom hebben wij die niet? Onder andere doordat Nederlanders daar niet van houden. Maar dat is niet de enige reden.

En verder…

Zoek je een huis in Amsterdam? Je bent niet de enige. In Amsterdam-Zuid is het de normaalste zaak van de wereld dat je méér krijgt dan de vraagprijs. De woningmarkt dreigt oververhit te raken, vrezen makelaars in de hoofdstad nu. En ja, dat is een probleem.

Je telefoon moet je nooit te lang opladen. Apple-computers krijgen geen virussen. De ‘incognito’-modus is anoniem. Allemaal onwaar. Dit zijn acht hardnekkige tech-mythes op een rij.

Het organiseren van de Olympische Spelen in 2004 was niet zo handig, weten Grieken inmiddels. De hoge kosten droegen bij aan hun staatsschuld. Na afloop werden veel Olympische locaties niet meer onderhouden. Wat overblijft? Moderne ruïnes.

    • Christiaan Pelgrim