Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Leegstand boerderijen op den duur groter dan van kantoren’

ANP / Remko de Waal

De komende jaren zullen veel boerderijen leeg komen te staan. Volgens onderzoek van het Wageningse kennisinstituut Alterra gaat het in 2030 om 32 miljoen vierkante meter.

Dat schrijft het Fiancieel Dagblad vandaag. De leegstand van agrarisch vastgoed kan op den duur veel groter worden dan die van kantoren. Dat komt volgens onderzoekers door modernisering, schaalvergroting en de aanhoudende afname van het boerenbedrijf.

Sinds de eeuwwisseling is het aantal land- en tuinbouwbedrijven met 31 procent afgenomen. Naar verwachting houdt die trend aan, met een jaarlijkse afname van drie procent. Tot 2030 zullen 16 duizend tot 24 duizend boeren stoppen met hun bedrijf, vooral in de krimpgebieden.

Marcel de Rooij van de vastgoedtak van de agrarische belangenvereniging ZLTO zegt in de ochtendkrant:

“Er komen steeds meer agrarische locaties op de markt van boeren die al jaren geleden gestopt zijn. Dat zijn opknaplocaties waar nauwelijks markt voor is. Soms zit er zelfs nog een restschuld op.”