KLM-vlucht gecontroleerd op ebola

Archiefbeeld.
Archiefbeeld. Foto ANP/Koen Suyk

Een vliegtuig van de KLM dat van Schiphol naar Noorwegen vloog, is een paar uur vastgehouden op het vliegveld van Trondheim. Het vermoeden bestond dat één van de passagiers besmet was met ebola, maar dat bleek niet zo te zijn.

De passagier had koorts en hoestte, zo meldt de NOS. Zowel de zieke passagier als de andere reizigers mochten daarom niet het vliegtuig verlaten. Een medisch team wachtte het vliegtuig op, maar concludeerde na een onderzoek dat het loos alarm was; de zieke passagier zou een luchtweginfectie hebben. Na de controle kon iedereen het vliegtuig verlaten, waarna het toestel terugvloog naar Schiphol.

Dodental op 960

Eerder vandaag bracht het Roemeense ministerie van Volksgezondheid naar buiten dat een 51-jarige man die recentelijk naar Nigeria was geweest en symptomen van ebola leek te hebben, de ziekte niet heeft. Hij bleek malaria te hebben.

West-Afrika worstelt op dit moment met een hevige uitbraak van ebola. 960 mensen zijn overleden sinds het virus in Guinee voor het eerst opdook. Sindsdien zijn ook Liberia en Sierra Leone getroffen, en bestaan er vermoedens dat de ziekte inmiddels Nigeria heeft bereikt.

Medisch personeel is kwetsbaar voor de ziekte, die via bloed en speeksel wordt verspreid; zo moesten acht Chinese hulpverleners vandaag in Liberia in quarantaine worden geplaatst. Drie Amerikaanse zendelingen die in Liberia zijn blootgesteld aan patiënten met ebola, zijn vandaag teruggekeerd naar de VS. De komende drie weken brengen ze in quarantaine door.

    • Philippus Zandstra