Klassieke zomersoep voor hete dagen

None

Een van mijn favoriete zomersoepen is pappa al pomodoro. Alleen de naam al is verrukkelijk om uit te spreken. Pappa is een klassieker uit de Toscaanse boerenkeuken. Een dikke soep gemaakt van weinig meer dan verse tomaten, oud brood, basilicum en olijfolie.

Je zult zien dat de soep direct na het koken nog heel grof is. Je kunt dan de stukken brood en tomaat nog van elkaar onderscheiden. Maar na een nacht in de koelkast wordt hij helemaal egaal glad, alsof het een gebonden tomatensoep is. Beide versies zijn heerlijk, het is dus maar wat je het liefst wilt.

Ook kun je kiezen of je de soep warm eet of liever koud. Op een bloedhete dag kan koud heel aangenaam zijn. In dat geval zou ik er minder snel Parmezaanse kaas over strooien, maar misschien wel een paar druppels balsamico aan toe voegen. Ik betwijfel of een Italiaan dat goed zou keuren, maar het heft mooi de smaakvervlakking op die ontstaat door het koelen.

Verhit 50 ml olijfolie in een flinke soeppan. Voeg de knoflook toe en fruit zo’n 30 seconden. Voeg de tomaten, de helft van de basilicum en een snuf zout toe. Temper het vuur en laat de tomaten 5 minuten bakken, terwijl je heel regelmatig blijft roeren. Schenk de bouillon of het water in de pan en breng het geheel aan de kook. Voeg het brood toe en roer alles goed om. Draai het vuur laag, leg een deksel schuin op de pan en laat de soep een half uur zachtjes koken. Voeg op het laatst de rest van de basilicum en nog 2 eetlepels olijfolie toe en maak de soep op smaak met zout en zwarte peper. Serveer de soep warm of op kamertemperatuur, direct of de volgende dag. Schenk er aan tafel eventueel nog een sliertje extra vergine olijfolie over geef er voor de liefhebber versgeraspte Parmezaanse kaas bij.

    • Janneke Vreugdenhil