Ja het is waar, ik ben de zoon van Mitterrand

Zweeds politicus

Vlak voor de verkiezingen doet de zoon van de minnares van Mitterrand een onthulling.

None

De 25-jarige Hravn Forsne is sinds vrijdag de meest besproken politicus in Zweden. Niet vanwege de ideeën die de kandidaat voor een zetel in het Zweedse parlement erop nahoudt, maar vanwege een opmerkelijke onthulling. In een interview met een lokale krant verklaarde Forsne: „Het is waar: François Mitterrand was mijn vader.”

De uitspraak, in de Zuidwest-Zweedse gratis krant Kungsbacka – Posten, ging meteen rond op Twitter en is voor Franse media reden om nog eens uitgebreid stil te staan bij het liefdesleven van oud-president Mitterrand, die diende van 1981 tot 1995.

Al langer is bekend dat Mitterrand een buitenechtelijke verhouding had met de Zweedse journaliste Christina Forsne, de nu 66-jarige moeder van de jonge politicus. Daarover vertelde zij in 2012 in een interview met de Zweedse krant Aftonbladet, maar ze wilde toen niets zeggen over het kroost dat uit die affaire voortkwam.

Enkele weken voor de Zweedse parlementsverkiezingen op 14 september doorbreekt Hravn Forsne, kandidaat voor de centrum-rechtse regeringspartij van premier Fredrik Reinfeldt, nu het stilzwijgen. In het interview zegt hij: „Ik wil worden beoordeeld voor wie ik ben, niet voor wie mijn vader was – dit is mijn eerste verkiezingscampagne. Maar goed, het is waar.” Boven het interview staat de kop Hravn Forsne har politiken i blodet – hij heeft de politiek in zijn bloed.

Christina Forsne was tijdens de hele periode van Mitterrands presidentschap correspondent voor Aftonbladet in Parijs. Daarvoor al, in 1979, was haar affaire met de Franse socialist begonnen. Ze interviewde hem tijdens een internationaal socialistisch congres in Zweden. Al snel maakte Mitterrand avances: „U praat alleen maar over politiek, mademoiselle? Houdt u niet van het leven?” Daarna vertrok Forsne naar Parijs.

Nadat Mitterrand in mei 1981 tot president werd gekozen, sloop Forsne naar eigen zeggen regelmatig stiekem via de tuin het Elysée-paleis binnen. „Als de bewakers niet opletten, ontsnapten we naar de stad”, zei ze later tegen haar krant. Forsne schreef in 1997 een biografie over Mitterrand, getiteld Houdt u niet van het leven? en publiceerde in 2012 een roman over een Franse president die een affaire heeft met een Zweedse journaliste.

François Mitterrand (1916-1996) kreeg in de jaren veertig drie zonen met zijn vrouw Danielle. Zij wist naar verluidt van zijn affaires, ook van die met Forsne. Mitterrand kreeg in 1974 een dochter met zijn maîtresse Anne Pingeot, een kunsthistorica.

Als Hravn Forsne de waarheid spreekt, kreeg de president in 1989 nog eens een buitenechtelijke zoon, op 72-jarige leeftijd. Volgens de Zweedse politicus heeft hij zijn vader „vijf, zes keer” gezien. Op zijn zevende verhuisde hij met zijn moeder van Parijs terug naar Zweden.

De ambitieuze Forsne wil – na het interview – verder niet met de media praten over zijn vader. Het zou te veel afleiden van de boodschap van zijn partij, namelijk dat de Zweedse welvaartsstaat baat zou hebben bij verdere privatiseringen. Het is een campagnethema dat waarschijnlijk op weinig waardering zou rekenen van zijn vader, die zijn presidentschap begon met nationaliseringen – die overigens op een mislukking uitdraaiden.