‘500 yezidi’s vermoord door IS’

Zeker 500 yezedi’s zijn gedood door extremistische organisatie IS in het noorden van Irak. Dat zei de Iraakse minister van Mensenrechten gisteren. Strijders van IS begroeven de yezidi’s in massagraven. In Irak wonen ongeveer een half miljoen yezidi’s, een Koerdisch sprekende religieuze minderheid. De Iraakse minister zegt bewijs te hebben dat vrouwen en kinderen levend werden begraven. Ook zouden driehonderd vrouwen ontvoerd zijn en tot slaaf gemaakt.

Tienduizenden yezidi’s, etnische Koerden, en christenen sloegen de afgelopen dagen op de vlucht voor IS, dat in juni in delen van Syrië en Irak het kalifaat uitriep. De Iraakse vluchtelingen trokken de bergen bij het Noord-Iraakse Sinjar in. Tientallen van hen zouden aan de hitte zijn bezweken. De Amerikaanse en de Britse luchtmacht voerden de afgelopen dagen verschillende voedsel- en waterdroppings uit. Nederland onderzoekt of het daar ook aan gaat meedoen, zei minister Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) gisteren..

De Verenigde Staten hebben gisteren in Irak opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd op stellingen van IS. Volgens het ministerie van Defensie werden er pantservoertuigen en artillerie in de buurt van de stad Erbil, de hoofdstad van de semi-autonome Koerdische regio in het noorden Irak, vernietigd.

De VS zetten zowel gevechtsvliegtuigen als gewapende drones in. De IS-strijders waren bij Erbil in gevechten verwikkeld met Koerdische troepen. Het was de vierde keer dat de VS luchtaanvallen uitvoerden op IS.

    • Reuters
    • Ap