Iraakse president vraagt shi’itische kandidaat regering te vormen

De nieuwe Iraakse president Fouad Massoum heeft Haider al-Ibadi, de kandidaat van de Iraakse Nationale Shi’itische Alliantie, gevraagd om een nieuwe regering te vormen. Daarmee lijkt het erop dat de zittende premier, Nouri al-Maliki, definitief wordt genegeerd.

De nieuwe Iraakse president Fouad Massoum in zijn kantoor.
De nieuwe Iraakse president Fouad Massoum in zijn kantoor. Foto AP / Hadi Mizban

De nieuwe Iraakse president Fouad Massoum heeft Haider al-Abadi, de kandidaat van de Iraakse Nationale Shi’itische Alliantie, gevraagd om een nieuwe regering te vormen. Daarmee lijkt het erop dat de zittende premier, Nouri al-Maliki, definitief wordt genegeerd.

De alliantie had eerder vandaag al-Abadi voorgedragen als nieuwe premier. Hij zou een nieuwe regering moeten gaan samenstellen die het land bijeen moet brengen. Al-Maliki is tegen dit idee, ondanks dat zijn partij deel uitmaakt van de alliantie. Volgens de zittende premier moet zijn partij, Staat van het Recht, de kandidaat selecteren omdat zijn partij als grootste uit de bus is gekomen bij de parlementsverkiezingen eerder dit jaar.

Volgens diverse berichten zouden veiligheidstroepen en shi’itische milities die trouw zijn aan al-Maliki vanochtend zijn gezien in de straten van Bagdad.

Twitter avatar Hayder_alKhoei Hayder al-Khoei I just received a National Alliance letter being sent to the Iraqi President now. Abadi is the Shia bloc’s PM nominee http://t.co/G9cz1q3vUw

‘Dit is een heel complexe situatie’

Midden-Oostenredacteur Carolien Roelants over de situatie:

“Er is op dit moment vrij weinig duidelijk. De belangrijkste vraag is wat al-Maliki nu gaat doen. Gaat hij accepteren dat president Massoum buiten hem om een nieuwe regering laat vormen? De kans is aanwezig dat we straks, net als in Libië, twee premiers hebben. Daarnaast heeft al-Maliki wel een zekere legitimiteit, doordat de grondwet van Irak voorschrijft dat de winnaar van de parlementsverkiezingen een regering mag vormen. De vraag is dus: wie heeft de langste adem? Al-Maliki kennende legt hij hier zich niet zomaar bij neer.”

VS staan achter nieuwe president

Al-Maliki zei gisteravond tijdens een televisieverklaring dat hij de nieuwe president wil aanklagen. Massoum zou volgens Maliki weigeren een premier te kiezen uit de grootste fractie in het land, zijn shi’itische blok, een “duidelijke overtreding van de grondwet” volgens hem, schrijft persbureau AP.

De Verenigde Staten lieten in een reactie weten de nieuwe president, Fouad Massoum, te steunen. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de VS elke poging tot manipulatie of dwang afkeuren en een proces steunen op basis van nationale consensus.

Onderzoek naar mogelijkheden evacueren yezidi’s

De Verenigde Staten onderzoeken de mogelijkheid om de duizenden yezidi’s die vastzitten in een berggebied in het noorden van Irak te evacueren. Dat heeft de plaatsvervangende nationale veiligheidsadviseur van president Obama, Ben Rhodes, laten weten aan persbureau Reuters. De pakketten die door de Amerikaanse luchtmacht in het gebied zijn gedropt, hebben de nood iets kunnen verzachten, maar nog altijd zijn de omstandigheden waarin de yezidi’s in de bergen zitten erbarmelijk.