Ik wou dat ik niet zo perfectionistisch was

Waarom zou je de hele tijd over hockey moeten praten als hockeyer? Er is meer op de wereld, zegt Maartje Paumen tegen zichzelf. Reizen, dat is pas interessant.

Illustratie Enkeling

We kennen elkaar dan misschien vooral van het hockeyen (en oké ook daar raak ik niet over uitgepraat) maar naast trainen, wedstrijden spelen, oefenen op strafcorners en strafpushes, ben ik een groot deel van mijn tijd bezig met iets heel anders: reizen, andere delen van de wereld zien.

Vertel dan alleen nog even hoeveel tijd je per week aan het hockeyen kwijt bent.

„Je kunt het niet laten hè! In de e-mail stond toch echt dat ik mezelf vragen moest stellen die (bijna) nooit worden gesteld. Hoe vaak mij dit al wel niet is gevraagd.”

Word je eigenlijk herkend op straat?

„Haha, het is nog prima te doen maar ik merk wel dat het steeds vaker gebeurt, zeker na het door ons gewonnen WK dit jaar in eigen land. Eigenlijk ook wel mooi, je ziet dat het hockey echt leeft deze periode.”

Zie je door het hockeyen veel van de wereld?

„Natuurlijk kom je dan in heel andere delen van de wereld – Argentinië, Australië, Azië – maar wat zie daar dan van? Eigenlijk alleen maar je hotel en het trainingsveld. In Chili bijvoorbeeld, speelde ik tien jaar geleden met Jong Oranje een WK. Wij zaten daar toen dik drie weken, maar uiteindelijk ben je daar natuurlijk om een WK te spelen en heb je maar weinig dagen echt vrij. We hebben toen weinig van het land gezien, maar wat ik zag, vond ik fantastisch. Het veelzijdige van het land. De bergen met sneeuw maar ook de stranden en de cultuur. Daar zou ik heel graag nog een keer naar toe willen.”

Ben je altijd een reiziger geweest?

„Het begon al met kamperen met ons gezin, in Frankrijk, Spanje of Italië. Ik heb twee oudere broers en een oudere zus, in de begin jaren negentig gingen we dan lekker met z’n zessen met vakantie. Ook gingen we af en toe met ooms en tantes samen een week, dat was altijd geweldig want dan waren we met veel neefjes en nichtjes bij elkaar. Dat was de hele dag door tafeltennissen en zwemmen. Fantastisch!”

Hoe kies je een bestemming?

„Je ziet vaak landen op televisie voorbij komen of in boeken en tijdschriften. Je krijgt dan een bepaald beeld bij landen en sommige spreken mij dan ontzettend aan. De laatste jaren ben ik in Mexico, Zuid-Afrika, in de VS (Miami) geweest maar ook ‘gewoon’ in Frankrijk en Italië.”

Reis je ook wel eens alleen?

„Nee, ik vind het juist heerlijk om mensen om me heen te hebben. Wij reizen natuurlijk vaak met de nationale ploeg samen dus als ik dan een keertje lekker vakantie heb, vind ik het fijn om samen met mijn vriendinnetje op pad te gaan. Zo zijn we een paar weken geleden gaan roadtrippen door Italië.”

Wat heb je daar allemaal gezien?

„Wij zijn begonnen in Pisa en vanuit daar zijn we doorgereden naar Rome. Wat een prachtige stad is dat zeg. Hier hebben we drie dagen rondgelopen om alles te zien. Ook hebben we daarna Venetië en Verona bezocht waar we de opera Aida van Verdi hebben gezien.”

Wat staat er nog op het verlanglijstje?

„Nieuw-Zeeland, nog nooit geweest maar je hoort er van mensen om je heen de mooiste verhalen over. Daar gewoon een aantal weken rondtrekken lijkt me fantastisch. Maar ook zou ik naar de Maldiven willen gaan: de prachtige witte stranden, dit wil ik gewoon een keertje in het echt zien. De plaatjes op tv en uit de boeken, die moet ik een keertje met mijn eigen ogen zien.”

Je bent ook een fanatiek snowboarder. Is de kans op blessures dan niet te groot?

„Die kans is er inderdaad. In de jaren van de grote toernooien ga ik daarom niet op wintersport. Maar ik hou echt van de sneeuw en tot nu toe heb ik alleen maar in Europa geboard. Een grote wens van mij is om een keertje in Amerika te wintersporten, het liefst in Aspen. Maar ik denk dat dat na mijn topsportcarrière komt, nog een hoop te dromen!”

Wat is de gemene deler van al je reizen?

„Ik verdiep me graag in verschillende culturen. Ik vind het erg mooi om te zien hoe de mensen in verschillende landen en culturen leven. Daarnaast vind ik het ook heerlijk om een paar dagen op het strand door te brengen, wij hebben niet zo vaak vakantie, dus soms heb je de tijd ook even nodig om weer op adem te komen.”

Zou je in een andere cultuur willen leven?

„Ik denk het wel maar ik ben uiteindelijk blij dat ik in Nederland geboren ben en woon. Ik vind het heerlijk om weg te gaan, maar omdat we vaak van huis zijn voor de sport, vind ik het ook altijd erg lekker om dan weer thuis te komen, home sweet home!

Mag de laatste vraag over hockey gaan?

„Wat wil je weten?”

Je bent twee keer uitgeroepen tot de beste hockeyster van de wereld. Kun je dan nog beter worden?

„Ja dat kan zeker. Ik heb nog steeds het gevoel dat ik beter kan worden, dat ik nog dingen kan leren. Er wordt nu van me verwacht dat ik elke wedstrijd goed ben. Ik weet dat je als sporter niet altijd top kunt zijn, maar ik hou wel in mijn achterhoofd dat ik een van de beteren van de wereld ben en daarom wil ik elk duel de ploeg op sleeptouw nemen, mijn niveau halen.”

Is dat dan niet lastig, dat je je iedere keer moet bewijzen?

„ Je kunt niet altijd top zijn, maar het is ook weer een mooie uitdaging. Af en toe moet je genoegen nemen met een minder wedstrijd of dat dingen soms niet helemaal zo gaan zoals je zou willen en dat vind ik soms wel een lastig want ik ben ontzettend perfectionistisch.”

Ben je zo’n perfectionist?

„Ja! In de sport extreem, ik zou soms willen dat het iets minder zou zijn. Aan de andere kant heb je dat ook nodig om de top te bereiken in sport.”

    • Maartje Paumen