Opinie

    • Raymond van den Boogaard

Hoe extremisten elkaar van dienst zijn

None

Demonstreren om de heerschappij over de straat – dat associeer je eerder met de onfortuinlijke geschiedenis van de Weimar-republiek dan met Nederland 2014. Toch is het wat de ongeveer honderd mensen in de zin hebben die zich op een druilerige zondagmiddag in beweging zetten voor een demonstratieve tocht door de Haagse Schilderswijk.

Hun doelstellingen zijn haarfijn uiteengezet op de Facebook-pagina ‘Pro Patria’ – geen enkel verband trouwens met de Leidse Studentenweerbaarheid van dezelfde naam, in 1830 opgericht om de opstandige Belgen mores te leren. Dit ‘Pro Patria’ huldigt de opvatting dat een recente betoging in de Schilderswijk waarbij ISIS-vlaggen werden meegevoerd, aantoont dat dit stadsdeel deel uitmaakt van de bloeddorstige Islamitische Staat die in Syrië en Irak tekeer gaat. Deze Nederlandse ‘patriotten’ – zoals sommigen zichzelf noemen – willen dat niet laten gebeuren.

‘Wij blijven’, zegt het grote spandoek vooraan in de stoet. Kleinere borden zijn er met ‘geen jihad in onze stad’ en ‘Overheid stop met wegkijken. Schop nu Mohammedanentuig ISIS Nederland uit’. Er klinken leuzen als ‘Isis, Isis, krijg de tyfus’ en ‘Dit is Nederland’.

De demonstranten vormen een gemêleerd gezelschap: echte Hagenezen, maar ook inwoners van Amsterdam en Rotterdam. Buitenbeentjes zijn een allochtone mevrouw met een vlag van de Assyrische nationale beweging in Noord-Irak, de drager van een Israëlische vlag en een somber kijkende jongen met de NSB-versie van de Nederlandse vlag – rood vervangen door oranje. En er zijn enkele tientallen potige figuren, die de indruk wekken dat zij het verklaarde symbolisch streven van de betoging – ‘de Schilderswijk heroveren op ISIS’ – met enthousiasme handen en voeten willen geven.

Ter hoogte van ‘Koffiehuis De Middellandse Zee’ aan de Hoefkade lijkt dat er bijna van te komen, wanneer de clientèle de indruk wekt weerwoord te willen geven. Politie en organisatoren manen echter tot doorlopen. Dan nadert de stoet het kruispunt Hoefkade / Koningsstraat. Hier houdt de politie de demonstratie tegen omdat zich honderd meter verder een grote groep jongemannen heeft verzameld die zich in woord en gebaar tegen ‘Pro Patria’ keren. De politie wil de stoet om deze barrière heen leiden, en slaagt daar ook in – na nog even de lange lat te hebben gehanteerd tegen demonstranten die er juist op af willen.

Wat later wordt de tegendemonstratie door de ME uiteengedreven. De lopers van ‘Pro Patria’ krijgen daar eigenlijk niets van mee – die zijn al lang met een boog door de wijk terug naar hun uitgangspunt. ’s Avonds op Facebook en Twitter claimen ze hun gelijk. Zie je wel! ISIS maakt in de Schilderswijk de dienst uit en Nederlandse patriotten worden omgeleid! Politie en stadsbestuur wijken voor islam-terreur!

Demonstratie en tegendemonstratie in de Schilderswijk – eigenlijk zijn het marginale fenomenen, zo niet kwajongenswerk. Maar de middag toonde wel prachtig aan, hoe extremisten uit verschillende kampen elkaar een dienst kunnen bewijzen en zo in de strijd elkaars beste bondgenoot zijn.

    • Raymond van den Boogaard