Het is blufpoker met voetballers

Wie bepaalt het transferbeleid bij clubs? Trainers hebben vaak inspraak, maar niet overal. Bij ADO speelt Henk Fraser het spelletje mee om zijn zin te krijgen.

Foto

Het was een heel korte sms die directeur voetbalzaken Marc Overmars dit weekeinde stuurde aan Ajax-trainer Frank de Boer. Eén woord, plus een vraagteken. „Eto’o?” Geheimtaal voor de leek, maar een heldere boodschap voor mannen die veelvuldig met elkaar communiceren. De strekking van het antwoord; graag, mocht de Kameroense spits van Chelsea financieel haalbaar zijn.

De sms maakt duidelijk dat de coach nauw betrokken is bij het aan- en verkoopbeleid bij Ajax. De Boer heeft veel inspraak. Zegt hij ‘nee’, dan zou Overmars zich momenteel niet buigen over de vraag of Ajax de middelen heeft om Eto’o aan te trekken.

Aanvoerder heeft niks te zeggen

Maar zo vanzelfsprekend is het niet dat directeuren zich laten leiden door de mening van anderen. Het komt zelfs voor dat zij trainers opzadelen met spelers om wie zij niet hebben gevraagd. Vraag is: wie hebben er zoal vetorecht over het aan- en verkoopbeleid gedurende de transferperiode?

In elk geval niet Jordy Clasie. Aanvoerder van Feyenoord of niet; hij heeft niks te zeggen over de vervanging van Bruno Martins Indi, Daryl Janmaat, Graziano Pellè en Stefan de Vrij, smaakmakers in een vorig Feyenoord. „Dat is geheel aan de club. Ik vind het ook niet mijn taak”, zegt hij na de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag (0-1).

Terwijl hij persoonlijk gebaat is bij bijvoorbeeld de komst van een goede opvolger van topschutter Pellè. Neem zijn marktwaarde. Die is momenteel hoog, als gevolg van zijn sterke optredens in het Feyenoord van vorig seizoen, dat tweede werd. Maar in het huidige team moet hij ervoor waken dat hij niet terugvalt op het niveau van zijn medespelers. Tezamen vormen zij een kwetsbaar collectief dat op het nippertje won van ADO. Tot frustratie van Clasie, die zich moest verbijten op het veld.

Zijn evenknie bij FC Twente hoeft zich ook niet met transfers te bemoeien. „Wel met zaken als wedstrijdpremie, maar versterkingen bespreken wij met de technische staf”, verklaart voorzitter Joop Munsterman desgevraagd. Bij zijn club wordt het beleid uitvoerig besproken met de trainer. Nooit zal de directie een speler halen zonder dat trainer Alfred Schreuder daarvan op de hoogte is. Logisch, vindt Munsterman. „Dat is onmogelijk als je het mij vraagt. Als je op lange termijn wil samenwerken, overleg je alles. Wij bespreken ook hoe de club er financieel voor staat.”

Niet overal wordt zo gewerkt. Bij ADO bijvoorbeeld kreeg vorig trainer Maurice Steijn een speler tot zijn beschikking die nooit op zijn lijstje had gestaan. De van Groningen overgekomen aanvaller Mitchell Schet speelde dan ook zelden. Alleen in noodgevallen, waarna Steijn steevast zijn beklag deed over het spel van Schet. Te lui, te gemakzuchtig, klonk het dan.

Zijn opvolger Henk Fraser merkt ook dat spelers verkopen en aantrekken een apart spel kan zijn. Hij besloot Giovanni Korte en Ricky van Haaren aan FC Dordrecht te verhuren. Twee aardige voetballers die samen meer ervaring hebben dan de huidige reservespelers bij elkaar. Waarom dan nu al verhuren, drie weken voor het verstrijken van de transferdeadline? „Omdat je soms handelingen moet verrichten om anderen ergens toe aan te zetten”, antwoordde Fraser cryptisch na het duel met Feyenoord.

Het is blufpoker met voetballers. Fraser zet hoog in en hoopt dat de directie van ADO er nieuwe, sterkere spelers voor terughaalt. „Die hebben we nodig”, stelde de coach, die onder anderen clubheld Tom Beugelsdijk en aanvoerder Danny Holla zag vertrekken.

Niet bijtekenen = straffen

Aan de verkoopkant hebben trainers ook niet altijd invloed. Bijvoorbeeld wanneer clubs een speler naar het tweede elftal verbannen wanneer die zijn contract niet wil verlengen. In dat geval kunnen voetballers een jaar later gratis worden afgehaald door andere clubs. Dat moet worden voorkomen, met een straf die hen moet aanzetten alsnog te tekenen.

„Wij doen dat niet”, zegt Twente-voorzitter Munsterman stellig. „De beste elf spelen.” En Rasmus Bengtsson dan, de voormalige aanvoerder die zijn aflopende contract niet wil verlengen en zaterdag niet speelde? „Dat had vast een andere reden.” Mogelijk was een andere speler beter, meent Munsterman.

Bij Feyenoord haalden ze de truc uit bij Kelvin Leerdam en PSV probeert het bij het Belgische talent Zakaria Bakkali. Voor straf werd de pijlsnelle buitenspeler vorig seizoen gedegradeerd naar het tweede elftal van PSV, waarvoor hij gisteren nog een prachtig doelpunt maakte. Rot voor trainer Phillip Cocu, maar die had geen keuze. Als er miljoenen in het spel zijn, kan een trainer vrijwel niks meer dan instemmen met de directie.

Ondertussen rest de vraag of Fraser zijn inzet zal terugverdienen met zijn staaltje poker bij ADO. Bestuurders in Den Haag laten zich niet makkelijk afbluffen.

    • Fabian van der Poll