Giri, L’Ami en Van Kampen zijn de steunpilaren

Nederland verliest van Bulgarije, maar blijft in Tromsø goed meedraaien in de subtop

Het ‘Zwitserse systeem’, dat bepaalt welke landen op de schaakolympiade in Tromsø tegen elkaar uitkomen, biedt altijd een kleine troost aan landen die verliezen. Een land dat zakt in het klassement krijgt daardoor in de volgende ronde een zwakkere tegenstander en kan dan als een jojo weer omhoog schieten.

Zo ging het in het weekeinde met Nederland. Zaterdag verloor Nederland met 3-1 van Bulgarije en als pleister op de wonde mocht het daardoor gisteren tegen Brazilië, dat met 3,5-0,5 verslagen werd.

Van de wedstrijd tegen Bulgarije werd verwacht dat Anish Giri en Erwin l’Ami het aan de eerste twee borden, tegen Veselin Topalov en Ivan Tsjeparinov, zwaar zouden krijgen en dat de punten gemaakt konden worden door Sergei Tiviakov en Loek van Wely, want die waren op papier veel sterker dan hun tegenstanders.

Giri en L’Ami kregen het inderdaad moeilijk, maar maakten hun partijen bekwaam remise. Tiviakov en Van Wely verloren beiden. Bij Van Wely ging dat op een vreemde manier. In een ongeveer gelijke stelling gaf hij zonder enige reden pardoes een paard weg, waardoor hij meteen had kunnen opgeven. Hij speelde nog even door om de moed er in te houden bij zijn teamgenoten.

Tegen Brazilië ging het gisteren nog beter dan verwacht werd. Giri, L’Ami en Tiviakov wonnen en Robin van Kampen maakte remise. In de partij van Tiviakov hadden oplettende waarnemers die de partij met een computerschaakprogramma volgden het nog even benauwd, want op een gegeven moment kon zijn tegenstander Gilberto Milos in groot voordeel komen. Het was een min of meer toevallig cadeautje van Tiviakov, dus het was niet zo verwonderlijk dat Milos zijn geluk niet zag toen dat even voorbijkwam.

Na acht ronden – er komen er nog drie – staat China alleen bovenaan, met veertien matchpunten. Daarna komen vijf landen met dertien punten en dan een grote groep, waar Nederland in zit, met twaalf punten.

De steunpilaren van het Nederlandse team zijn Giri, L’Ami en Van Kampen, die samen van hun 21 partijen er nog niet een verloren hebben. Giri heeft het aan het eerste bord natuurlijk het moeilijkst gehad. Hij heeft als enige van de ploeg alle acht partijen gespeeld, er vier van gewonnen en vier remises gemaakt.

Hij heeft daardoor ook een klein sprongetje gemaakt op de inofficiële wereldranglijst, die dagelijks wordt geactualiseerd. Na de achtste ronde van de olympiade stond hij twaalfde op die lijst, met slechts één schamel puntje achterstand op Vladimir Kramnik, een van de grootste schakers van de afgelopen twintig jaar.

Dat Giri zo dichtbij is gekomen, ligt niet alleen aan hem, maar ook aan Kramnik, die van de Spanjaard Vallejo Pons verloor. Zaterdag leden de Russen een 3-1 nederlaag tegen Tsjechië en gisteren kon het 2-2 gelijk spel tegen Spanje hen niet vrolijker maken. De Russische vrouwen zullen hun olympiade waarschijnlijk wel winnen, een troost voor moedertje Rusland.

Anish Giri - Alexandr Fier, olympiade 8ste ronde.

1. e4 e6 2. d4 d5 3. Pc3 Pf6 4. e5 Pfd7 5. f4 c5 6. Pf3 Pc6 7. Le3 a6 8. Dd2 b5 9. dxc5 Lxc5 10. Ld3 Db6 11. Lf2 Lb7 12. 0-0 Lxf2+ 13. Dxf2 Giri vertrouwt op zijn eindspeltechniek. 13...Dxf2+ 14. Txf2 Pc5 15. a3 Ke7 16. Pe2 Pa4 17. b3 Pc5 18. Ped4 g6 19. Te2 Tac8 20. Kf2 Pe4+ 21. Ke3 Pxd4 22. Pxd4 Tc3 Zwart lijkt actief te staan, maar in feite doen zijn stukken weinig. 23. Tee1 h5 24. b4 Lc8 25. a4 Ld7 26. axb5 axb5 27. Ta7 Tb8 28. Tea1 Tb6 29. T1a5 Kd8 30. Ta8+ Ke7 31. T5a7 g5 32. f5

Zwart gaf op. Met schijnbaar simpele zetten heeft Giri hem geheel weggespeeld. Een aardig slot zou zijn 32...exf5 33. Pxf5+ Ke6 34. Kd4 Tc8 35. Txc8 Lxc8 36. Pg7 mat.

    • Hans Ree