Huidige indeling types kanker voldoet niet

Niet het orgaan waarin de kanker ontstaat, maar het celtype bepaalt welk soort tumor zich op een bepaalde plaats ontwikkelt. En sommige celtypen vind je in meerdere organen. Dus lijken bepaalde blaastumoren sprekend op longkanker en andere op hoofd-en-nek-tumoren, en zijn sommige borstkankers op celniveau niet te onderscheiden van eierstokkanker. Dat blijkt uit een genetische en moleculaire analyse van 3.500 tumoren (Cell, 7 augustus). Dit verklaart mede waarom patiënten vaak zo verschillend reageren op behandelingen, aldus de onderzoekers. De huidige indeling van kankertypen moet op de schop, stellen ze. En er moet gericht onderzoek komen naar behandelingen voor de nieuwe categorieën: 10 tot misschien wel 50 procent van de kankerpatiënten krijgt nu niet de optimale behandeling.

    • NRC