Fugro stelt ambitie bij en voert reorganisatie door

Verlies van 268 miljoen in eerste halfjaar

Koers Fugro onder druk
Koers Fugro onder druk

Fugro (bodemonderzoek, cartografie, onderwaterwerk) toomt zijn groeiambities in en voert een ingrijpende reorganisatie door. Deze moet de resultaten van het concern aanzienlijk verbeteren.

Dat heeft bestuursvoorzitter Paul van Riel vanmorgen gezegd in een toelichting op teleurstellende halfjaarcijfers. Die kwamen na de winstwaarschuwing van vorige maand niet als verrassing, maar vanmorgen werden ze concreet: de omzet was met 1.187 miljoen euro nog wel bijna 20 miljoen hoger dan in de eerste helft van vorig jaar, maar het resultaat sloeg om van 110 miljoen winst in de eerste zes maanden van 2013 naar een verlies van 268 miljoen over het afgelopen half jaar. Dat kwam vooral door eenmalige afboekingen op tegenvallende activiteiten met name in de divisie geoscience (seismisch onderzoek).

Fugro wijt de teruggang vooral aan de slechte omstandigheden op de olie-en gasmarkt, waarvoor het bedrijf voor ongeveer driekwart van zijn omzet afhankelijk is. Grote energieconcerns stellen investeringen uit of blazen ze af, waardoor er voor onderaannemers minder werk is. Dat zou Fugro met name in het eerste kwartaal parten hebben gespeeld. Volgens Van Riel liet het tweede kwartaal al een lichte verbetering zien.

De bestuursvoorzitter zei te verwachten dat dit herstel zich de komende maanden doorzet. „Onze werkvoorraad is goed. Maar het resultaat van 2013 zullen we niet helemaal halen”, aldus Van Riel. Vorig jaar boekte Fugro 224 miljoen euro winst.

In reactie stelt het bedrijf zijn ambities bij. Voor de winst mikte Fugro op een marge van 15 procent. Vorig jaar bleef die al steken op 11,2 procent en algelopen halfjaar zakte die naar 2,1 procent. „We zetten niet langer in op versnelde groei, maar op gewone groei”, aldus Van Riel. Daartoe zijn investeringsplannen bijgesteld.

De tweede maatregel betreft een reorganisatie. Fugro is de afgelopen vijftien jaar fors gegroeid, vooral door overnames. Dat is uitgemond in een sterk gedecentraliseerd concern. Dat model gaat op de schop. De activiteiten worden per regio (vijf continenten) gebundeld met meer centrale aansturing en controle. „Dat volledig losse dat we vroeger hadden, gaat er echt af”, aldus Van Riel.

Bij Fugro werken bijna 13.000 mensen. Van Riel kon nog niet zeggen hoeveel banen er door de reorganisatie wereldwijd zullen verdwijnen.