Fugro mag de vermiste MH370 zoeken, maar is dat genoeg?

RIJSWIJK ARCHIEFFOTO - De Fugro Equator, een van de schepen die in de Indische Oceaan gaat zoeken naar het verdwenen vliegtuig van Malaysia Airlines. De boten worden onder meer uitgerust met sonarapparatuur en videocamera's. ANP HANDOUT FUGRO editorial use only
RIJSWIJK ARCHIEFFOTO - De Fugro Equator, een van de schepen die in de Indische Oceaan gaat zoeken naar het verdwenen vliegtuig van Malaysia Airlines. De boten worden onder meer uitgerust met sonarapparatuur en videocamera's. ANP HANDOUT FUGRO editorial use only Foto ANP

Verlies voor Fugro

Update 08:00 uur: De resultaten van Fugro vallen over de eerste zes maanden van dit jaar flink tegen. De bodemonderzoeker maakte een nettoverlies van 267,7 miljoen euro. De omzet kwam uit op 1,2 miljard euro, een fractie meer dan dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de vandaag gepresenteerde halfjaarcijfers.

Fugro waarschuwde op 10 juli al voor tegenvallende resultaten. De bodemonderzoeker heeft last van teruglopende investeringen binnen de olie- en gasmarkt, waar het driekwart van de omzet uit haalt. Projecten worden uitgesteld of zelfs geannuleerd. Dit drukte met name de winst in het eerste kwartaal, zo schrijft topman Paul van Riel.

De divisies Geotechnical en Survey presteerden in het tweede kwartaal beter, maar binnen de Geoscience-tak werden wederom forse verliezen geleden. Onder meer door kostenbesparingen verwacht Van Riel dat de wintsmarge de komende kwartalen weer zal stijgen.

Het was welkom nieuws bij Fugro. “Zeker een felicitatie waard”, vond de woordvoerder zelf. Vorige week werd bekend dat het ingenieursbedrijf uit Leidschendam een aanbestedingsprocedure heeft gewonnen om de zoekactie naar de verdwenen vlucht MH370 van Malaysia Airlines verder uit te breiden. Een tweede schip van Fugro zal de bodem van de Indische Oceaan gaan onderzoeken.

De order kan Fugro 52 miljoen Australische dollars (36 miljoen euro) opleveren. En dat kan het bedrijf best goed gebruiken. Vandaag publiceert het halfjaarcijfers en die vallen tegen. Dusdanig dat de bodemonderzoeker een paar weken geleden alvast met een winstwaarschuwing kwam - inclusief een eenmalige afschrijving van 300 tot 350 miljoen euro. De koers zakte sindsdien weg.

Wat is er aan de hand?

Fugro is een ingenieursbedrijf, maar staat vooral bekend om zijn bodemonderzoeken op zee. Met name voor olie- en gasconcerns, die Fugro inschakelen voor advies over hun boor- en productieplatforms. Zo’n driekwart van Fugro’s omzet komt uit de energiesector. En dat is ook meteen het probleem: die sector staat onder druk.

Door hogere productiekosten en een lage olie- en gasprijs zijn belangrijke opdrachtgevers als Shell en Chevron al een tijdje terughoudend met grote investeringen. Met als gevolg: vertragingen of zelfs uitstel van lopende projecten. En dat drukt de resultaten van Fugro. Met name binnen de Geoscience-divisie, die bodemgegevens verzamelt.

Dat is niet het enige probleem. Volgens analisten rommelt het ook intern bij Fugro. Het bedrijf kampt nog met de nasleep van een affaire rond vermeende boekhoudtrucs waar een klokkenluider melding van had gemaakt. Volgens Fugro was daar uiteindelijk geen sprake van, toch werd onder meer de financieel directeur vervangen.

Dus het gaat slecht met Fugro?

Dat valt nou ook wel weer mee. Het bedrijf maakt nog steeds winst, maar die daalt wel.

Geheel als verrassing kwam het dus niet, die winstwaarschuwing. Over heel 2013 vielen de resultaten tegen en ook de eerste kwartaalcijfers van dit jaar bleken slechter dan verwacht.

Topman Paul van Riel bleef optimistisch, beleggers niet. Nog voor Fugro begin juli de verwachtingen naar beneden bijstelde, speculeerden zij al over een lagere koers.

Hoe nu verder?

Met de waarschuwing zijn ook de nodige maatregelen aangekondigd. Zo wordt onder meer de capaciteit van de vloot teruggebracht en is de aanschaf van een nieuw onderzoeksschip (voorzien voor 2015) voorlopig uitgesteld. Ook wordt het verliesmakende onderdeel Aerial Mapping, dat vanuit de lucht overzichtskaarten maakt, gereorganiseerd.

Of het genoeg is, zal de komende maanden moeten blijken. Van Riel heeft beleggers in ieder geval geprobeerd gerust te stellen. De resultaten zullen in de tweede helft van dit jaar “aanzienlijk verbeteren”. Diezelfde beleggers weten een ding vast zeker: de door de topman eerder gestelde doelstelling, tot en met 2016 jaarlijks minstens 10 procent omzetgroei, gaat Fugro niet halen.

Maar dat weet Van Riel ook.

    • Eva Oude Elferink & Renée Postma