Filmproducent ‘De Aanslag’ en vechtfilms overleden

Menahem Golan, een van de kleurrijkste filmproducenten uit de afgelopen decennia, is vrijdag overleden. Hij was 85 jaar oud. Samen met zijn neef Yoram Globus runde hij The Cannon Group, die in de jaren tachtig ook in Nederland grote belangen had.

Golan vocht als bommenwerperpiloot mee in de Israëlische onafhankelijkheidsstrijd van 1948 en volgde daarna een theaterstudie in Engeland. In de jaren zestig begonnen Globus en hij met het produceren van films. Eerst alleen in Israël, daarna al snel wereldwijd.

Cannon maakte zo’n 200 films, waaronder veel producties met vechtersbazen als Sylvester Stallone, Chuck Norris, Jean-Claude Van Damme en Charles Bronson. Bekende titels: Over the top, Superman IV, The Delta Force, Operation Thunderbolt, Masters of the Universe. en Death wish (deel 2 tot en met 5). Menigmaal trad Golan ook zelf op als regisseur; hij wist als geen ander hoe zulke films snel en zo goedkoop mogelijk konden worden gemaakt.

Maar naast al dat actiewerk zette hij zijn flair af en toe ook in voor ambitieuzer werk. Zo gaf hij Jean-Luc Godard de gelegenheid een nieuwe verfilming van King Lear te maken en produceerde hij bovendien Franco Zeffirelli’s verfilming van Verdi’s opera Otello.

In de jaren tachtig waren Golan en Globus tevens bioscoopeigenaren. Tot hun Cannon Group behoorden bijvoorbeeld de Amsterdamse bioscoopcomplexen Tuschinski en City. In 1986 namen ze graag de afspraken over die City toen al had voor de verfilming van De Aanslag door Fons Rademakers. „Ik zat met dit project gewoon in de deal”, zei Rademakers later. „Globus en Golan hadden al gehoord dat het boek zo’n bestseller was en toen bleek dat er aan het einde ook nog sprake van Joden was, zat het helemaal gebeiteld.” Spijt hoefden ze niet te hebben, want ze ontvingen de Oscar voor de beste buitenlandse film – de enige Oscar uit hun carrière.

Door financiële problemen viel The Cannon Group in de jaren negentig uit elkaar, waarna Golan en Globus los van elkaar verder gingen. Golan bleef films maken, voornamelijk in Israël. En hij ging ook onverdroten voort met het maken van filmplannen die nooit gerealiseerd werden.

    • Henk van Gelder