Shaun of the Dead

None

Fox, 22.00-23.40u.

(Edgar Wright, 2004). De afgelopen jaren zagen heel wat Amerikaanse horrorparodieën het licht, waaronder de Scream-cyclus en de Scary Movie-reeks, maar een Britse kijk op de zaak ontbrak nog. Dus maakten regisseur Edgar Wright en zijn maten Simon Pegg en Nick Frost tien jaar geleden Shaun of the Dead, een leuke liefdesverklaring aan de invloedrijke zombietrilogie van horrormaestro George A. Romero, met als beroemdste titel Night of the Living Dead (1968).

Shaun of the Dead vormde het begin van Wrights ‘Cornetto-trilogie’, met geestige parodieën op genrefilms zoals Hott Fuzz (een persiflage op de politiefilm) en The World’s End – een spoof van apocalyptische sciencefictionfilms. Shaun of the Dead is vooral geslaagd vanwege zijn typische Britsheid. Hij speelt zich grotendeels af in de pub, met nootjes en een pint onder handbereik. Shaun (Simon Pegg), de Playstationverslaafde held van het verhaal, en zijn vrienden zijn zo met zichzelf bezig dat ze niet doorhebben dat Londen overspoeld wordt door zombies. Het levert een mooie scène op als Shaun nog slaapdronken over straat loopt en niets merkt van de chaos. Daarna wordt het een slag op leven en dood.

André Waardenburg