Scheidsrechter Makkelie vestigt record met dertien gele kaarten

ADO Den Haag twee keer in top-vijf meeste kaarten

Hij had liever naar huis gegaan met complimenten, zei hij achteraf. Niet met een record van maar liefst dertien gele kaarten. Zo veel kaarten deelde scheidsrechter Danny Makkelie gisteren uit in de wedstrijd ADO Den Haag -Feyenoord. En dan had hij er „misschien nog een te weinig gegeven”, zei hij voor de camera van de NOS.

ADO kreeg acht kaarten, Feyenoord vijf. Wat een pittige quizvraag voor later heeft opgeleverd: Welke ADO-spelers pakten géén kaart in het recordduel met Feyenoord? Antwoord: Van Duinen, Wormgoor, Alberg en Hansen.

Het vorige record kwam ook tot stand door de Haagse club. In het duel met VVV-Venlo in 2009 deelde de arbitrage elf gele kaarten uit. Eerder werden in drie andere wedstrijden al elf kaarten getrokken, maar dat was inclusief een directe rode kaart.

Was het spel zo ruw ? De verantwoordelijken vonden het meevallen. Bij ADO verdachten de spelers Makkelie van inconsequentheid: zij werden gestraft voor charges waarmee spelers van Feyenoord wegkwamen. Trainer Henk Fraser was milder en weigerde Makkelie als schuldige aan te wijzen voor de 0-1 nederlaag. „Ook trainers maken fouten”, zei hij.

Makkelie zelf vond dat hij de regels hanteerde. Maar leuk was dat niet. „Het was op den duur geen voetbal meer.”