Dordrecht en Excelsior stunten, Willem II verliest door doelman

Twee van de drie nieuwe clubs in de eredivisie begonnen prima aan het nieuwe seizoen. Alleen Willem II verloor, vooral door keepersfouten.

FC Dordrecht heeft zijn terugkeer op het hoogste niveau bekroond met een overwinning. De ploeg, die in 1995 voor het laatst in de eredivisie actief was, won in Friesland met 2-1 van SC Heerenveen.

De ploeg van de nieuwe trainer Ernie Brandts werd in de eerste helft weggespeeld door Heerenveen, dat slechts één doelpunt wist te maken.

In de tweede helft kwam Dordrecht terug en maakte Joris van Overeem de winnende treffer.

Ook Excelsior liet zien het niveau van de eredivisie aan te kunnen. De ploeg die vorig seizoen, net als FC Dordrecht, via de nacompetitie promoveerde, hield NAC in Breda knap op een gelijkspel: 1-1.

Excelsior kwam zelfs op voorsprong in Breda door een benutte strafschop van Jeff Stans. Door een blunder van Excelsior-doelman Jordy Deckers kwam NAC al een minuut na de achterstand weer langszij. De treffer was van Adnane Tighadouini.

Excelsior kreeg in het restant van de wedstrijd zelfs nog kansen op een overwinning, maar er werd uiteindelijk niet meer gescoord in Breda.

Met de derde club die dit seizoen nieuw is in de eredivisie, Willem II, liep het in de eerste wedstrijd van het seizoen minder goed af.

De kampioen van de eerste divisie verloor thuis met 3-1 van PSV. De nederlaag was vooral te danken aan het optreden van de nieuwe Tilburgse keeper, de Griek Kostas Lamprou.

De van Feyenoord gehuurde doelman ging in de fout bij de 1-0 van Locadia en moest het veld na 74 minuten ook verlaten na een overtreding in het strafschopgebied op Wijnaldum.

Willem II stond al snel in de wedstrijd op een 2-0 achterstand na doelpunten van Locadia en Depay. De ploeg leek in de tweede helft terug te komen in de wedstrijd door een doelpunt van Andrade.

Maar na de rode kaart voor Lamprouw was de wedstrijd gespeeld. Depay benutte de strafschop die het gevolg was van de overtreding van Lamprou en had met twee treffers dus een groot aandeel in de 3-1 zege van de ploeg uit Eindhoven.