Oekraïne wijst wapenstilstand af

Zwangere vrouwen in een schuilkelder van een ziekenhuis in Donetsk, in het oosten van Oekraïne, waar hevig wordt gevochten. Foto AFP

Het Oekraïense leger heeft een voorstel voor een wapenstilstand van de separatisten gisteren afgewezen. Een dag eerder stelde de nieuwe premier van Volksrepubliek Donetsk, Aleksandr Zachartsjenko, een staakt-het-vuren voor om transport van hulpgoederen vanuit Rusland mogelijk te maken. De rebellen worden in Donetsk omsingeld door het Oe-kraïense leger en volgens Zachartsjenko dreigt een humanitaire crisis. „We hebben geen humanitaire corridors, geen medicijnen en de voedselvoorraden raken ook op.”

Gisteren werd er opnieuw gevochten in Donetsk. Er vielen een dode en tien gewonden, de straten zijn leeg en driehonderdduizend van de miljoen inwoners van Donetsk zijn de stad ontvlucht. Maar volgens het Oekraïense leger is een bestand alleen mogelijk als de rebellen zich overgeven. Kiev en het Westen vrezen bovendien dat een staakt-het-vuren Rusland de mogelijkheid geeft om troepen te sturen naar de regio. Zo’n twintigduizend militairen zouden al klaarstaan langs de grens.

Een groot deel van onderzoekers die werkzaam waren in het gebied waar vlucht MH17 neerstortte, is intussen teruggekeerd in Nederland. Het was voor hen te gevaarlijk om te blijven op de rampplek. Een kleine groep achterblijvers houdt de situatie in de gaten en zorgt dat snel meer onderzoekers worden ingevlogen zodra de situatie dat toelaat. Van de 298 slachtoffers van de vliegramp zijn nu 65 slachtoffers geïdentificeerd, liet het ministerie van Veiligheid en Justitie zaterdag weten. De experts denken in ieder geval 176 lichamen te kunnen identificeren.

    • Novum
    • Ap