Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

De WK-topscorer aller tijden gaat stoppen: bekijk de Zestien van Klose

Klose na zijn goal tegen Brazilië: het was de zestiende die de spits op een WK scoorde.
Klose na zijn goal tegen Brazilië: het was de zestiende die de spits op een WK scoorde. Foto EPA/ANP/Fernando Bizerra Jr.

Miroslav Klose zal niet meer uitkomen voor Duitsland. De spits brak tijdens het WK in Brazilië het record voor WK-topscorer aller tijden: zestien doelpunten op vier toernooien. Het is nu mooi geweest voor meinen Kadaver, zo liet hij vandaag weten.

De van oorsprong Poolse voetballer gaat zich volledig richten op zijn carrière bij Lazio Roma. Het moment kon niet beter zijn: Klose werd een maand geleden met het Duitse elftal weltmeister en kreeg met zestien goals ook nog eens de titel WK-topscorer aller tijden:

“Met de wereldtitel in Brazilië kwam een kinderdroom uit”

Meinen Kadaver

NRC-redacteur Bart Hinke schreef tijdens het afgelopen WK al over de spits, die als een laatbloeier geldt en ondanks zijn 36 levensjaren niet van plan leek om te stoppen:

“De prestatie van Klose, koning van de uitgenaste doelpunten, grenst aan het onvoorstelbare wanneer je bedenkt dat de Duitse spits van Poolse afkomst op zijn twintigste nog op amateurbasis speelde. Hij is 36 jaar inmiddels, en gevraagd naar wanneer hij er mee stopt zei hij met zelfspot: „Sorry, maar ik kan nog door. Ik heb al vaker gezegd dat ik wel zie hoe lang ik meinen Kadaver nog kan meezeulen.” Zo noemt hij zijn lichaam dus.”

Klose was een routinier in de Mannschaft, en speelde maar liefst op vier verschillende WK’s. Hinke:

Hij was erbij toen een onooglijke Mannschaft tot de finale reikte in het Japanse Yokohama in 2002. Hij was erbij in eigen land in 2006, toen die Wende richting een aantrekkelijker voetballend Duitsland zich aandiende. Hij was erbij in 2010 met goals tegen Engeland en Argentinië, monsterzeges in Zuid-Afrika.

En dit jaar dus Brazilië, het land waar Klose met Duitsland dan toch de wereldtitel haalde. Mooi moment dus voor Klose’s Kadaver om te stoppen met de interlands. Immers: zestien WK-doelpunten; het zal nog even duren voor dat waanzinnige record wordt gebroken. Daarom een compilatie van de Zestien van Klose, waaronder ook het doelpunt tijdens die knotsgekke wedstrijd tegen Brazilië, toen het gastland met 7-1 werd vernederd:
https://www.youtube.com/watch?v=iK_GBC7APrk

En Klose heeft nog een ander record: topscorer voor het Duitse elftal. 71 goals uit 137 interlands: