De heilige kraan

Fijnproevers geven de voorkeur aan mineraalwater boven water uit de kraan. Maar zo fijn proeven ze niet allemaal. Anders hadden ze wel gemerkt dat er zoetstof in zit. En hoe smaken bestrijdingsmiddelen eigenlijk? Zitten er ook in. En medicijnresten. Het kan.

Dertig mineraalwaters werden in Duitsland getest op stofjes die er niet in horen. In 24 waters was het mis. Maar geen zorgen, zei de Duitse consumentenbond, er is zo weinig aan pesticiden, medicijnresten en zoetstoffen gevonden dat het geen kwaad kan.

De toxicoloog zelf die de waters onderzocht, is er niet gerust op. De verpakking. Plastics kunnen sporen achterlaten in het drinkwater dat er in verpakt is. Petflessen kunnen een verrassend effect hebben op de gezinssamenstelling. Moeder krijgt pardoes een drieling. Een wonderlijke proef. De Duitse waterman deed slakken in een fles van polyethyleentereftalaat. Pet. En hij deed slakken in glas. De slakken vermenigvuldigden zich in gevangenschap. Maar die in de petfles twee keer zo snel als die in glas. Mogelijk door hormoonhuishouding verstorende stofjes uit pet.

Het veiligste water, zegt toxicoloog Martin Wagner, is water uit de kraan. Horen we het eens uit een buitenland. Nederlands kraanwater is het veiligste ter wereld. Omdat erover wordt gewaakt; er mag gewoon niks in zitten. En dat van onder de Utrechtse Heuvelrug en van onder Brabant is ook nog eens het lekkerste. Doe in Amerongen water uit de kraan in een flesje en zet er een paar flesjes mineraalwater bij voor een proef. Amerongen wint blind.

Maar de mineralen dan, die zijn toch van belang? Nee zegt Duitsland, daarvoor zitten er veel te weinig in de dure flessenwatertjes.

Dus dan maar uit de kraan in de keuken. Weet je dat er zo fantastisch en veilig water uit komt, dan haast vanzelf ga je hem vereren. De kraan in huis is veel belangrijker dan het tv-toestel. Maar gek dan toch dat veel mensen die zich nieuw inrichten, nieuwe keuken, een kraan nemen om zijn aanzien, niet om wat hij moet doen, open en dicht. Het design moet passen bij de kastjes. In een ‘landelijke keuken’ moet een nostalgische opoekraan. In een moderne keuken moet een onbegrijpelijke. Het aanbod onbegrijpelijke kranen is overweldigend. De visite brandt zijn handen omdat koud water moeilijk te vinden is. (Hotel in Twello. Man poets tanden en brandt zijn mond als hij spoelt. In het mapje informatie op zijn kamer: pas op, we hebben extra heet water tegen legionellabesmetting.)

Maar een echt handige kraan zie je nergens. Behalve in het ziekenhuis. Ook te bedienen met elleboog of kin. Zou elke keuken tot werkplaats maken. Maar nee hoor; ongezellig, een ziekenhuiskraan. Liever design.

    • Wouter Klootwijk