De badmeester is ook bedrijfsleider

Het natuurbad ’t Zwarte Plasje in Hillegersberg, Rotterdam, bestaat 100 jaar. Deel 4 in een korte serie over een van Nederlands oudste natuurbaden.

None
Illustratie Veronique de jong

Wolken voor de zon bij ’t Zwarte Plasje. Badmeester Ghislaine Hentzen bestudeert de lucht. Het wordt niet erg druk vandaag. Komt niet slecht uit. Het 100-jarig jubileumfeest was een enorm succes, de Q Big Band uit Delft speelde het dak eraf en ze waren allemaal ze-weet-wel-niet-hoe-laat thuis. Maar nu is het tijd voor het grote opruimen. Het podium is inmiddels afgebroken, maar de waterzandbak is weer eens ontploft, de grasmaaier moet een grote beurt. De badmeester is ook bedrijfsleider en die gaat bijvoorbeeld ook over de snoepverkoop. Ja hoor, daar liggen ze, de schuimblokken en de dropveters. Maar de hits van 2014 zijn de Super Baby Bottle en de Double Dip, vast snoep dat in gemalen snoep moet worden gedoopt. Ook heel populair zijn de Brainlicker en de Lickedy Lips, een soort deodorantroller met frisdrank erin van een euro. De badmeester heeft het aanbod onlangs teruggebracht. Kinderen stonden soms wel heel lang te dubben hoe ze hun stuiver gingen besteden, met een hele sliert ongeduldige kinderen achter zich.

De hoofdzaak blijft toezicht houden, wat vrij lastig is, in verband met het donkere water. Ze moet dus wel streng zijn. De badmeester werkt volgens de vijfseconderegel. Daarbij wordt iedere zwemmer, ook achter in het plasje, nauwkeurig gadegeslagen. Welke handeling verricht de zwemmer, hoe is de interactie met andere zwemmers, hoe is de uitdrukking op het gezicht?

Zo nu en dan grijpt de badmeester naar haar fluit. Er gaat een priemende blik richting de duikplank. Daar wil wel eens iets misgaan. Aan de plank hangen, op de plank zitten en met meerdere personen op de plank staan: het is allemaal verboden. Een ander knelpunt is de grote glijbaan. Ze willen er het liefst staand of op de kop vanaf. Als je denkt dat je alle manieren hebt gezien waarop een mens mogelijkerwijs van een glijbaan af kan gaan, hebben ze al weer iets nieuws verzonnen. Natuurlijk gebeurt er wel eens wat in ’t Zwarte Plasje, meestal in de categorie snoepje erop. In de kantine staat een rol van zes meter elastische wondpleisters, met een schaar ernaast.

„Gaat het al onweren?”, wil een Zwarte Plasjeslid van de badmeester weten. Is het nog de moeite om al die kleren af te pellen en om dat badpak aan te doen? Bij dreigend onweer worden de zwemmers zonder pardon uit het zwembad gefloten. Kan nog best vindt de badmeester. Dat onweer laat nog wel even op zich wachten.

    • Nienke Denekamp