Dadelijk kopt Eto’o nog zijn voorzetten binnen

Anwar El-Ghazi in een jaar tijd van A1 naar A-selectie bij Ajax

Buitenspeler Anwar El-Ghazi van Ajax ontdoet zich van Vitesse-middenvelder Kelvin Leerdam. Op de achtergrond kijkt Marko Vejinovic van Vitesse toe.
Buitenspeler Anwar El-Ghazi van Ajax ontdoet zich van Vitesse-middenvelder Kelvin Leerdam. Op de achtergrond kijkt Marko Vejinovic van Vitesse toe. Foto ANP

Hij was een van de weinige lichtpuntjes in een gezapig duel. Toen Ajax-invaller Anwar El-Ghazi gisteren in de zeventigste minuut van de wedstrijd tegen Vitesse het veld op kwam, liet hij meteen een aantal knappe acties zien en stelde hij met een strak afgemeten voorzet Lasse Schöne in staat om de eindstand op 4-1 te bepalen. Schöne wees vervolgens betekenisvol naar El-Ghazi: de jongeling verdiende alle lof voor het doelpunt.

De rechtervleugelaanvaller lijkt een typische Ajax-speler die perfect in het klassieke 4-3-3 systeem uit de voeten kan. Op het moment dat El-Ghazi zich mocht opmaken voor zijn competitiedebuut stond zijn ploeg al met 3-0 voor, al was dat enigszins geflatteerd. Doelpunten van Nick Viergever en Lasse Schöne brachten wat rust in ploeg, maar Ajax kon gisteren tegen Vitesse geen enkel moment indruk maken. Die nul was vooral te danken aan keeper Kenneth Vermeer, de vervanger van eerste keeper Jasper Cillessen. Hij pareerde inzetten van Valeri Qazaishvili en Zakaria Labyad. In een benauwde Arena – waar het dak dicht was wegens hevige regenbuien – was het slordigheid troef. Pas in de slotfase kwam er, mede door invaller El-Ghazi, wat leven in het duel.

Na afloop vertelt de buitenspeler over zijn debuut en zijn snelle ontwikkeling bij Ajax in de afgelopen weken. Eigenlijk zou hij dit seizoen bij het beloftenelftal van Ajax spelen. Na zijn eerste jaar bij Ajax in de A1, waarin El-Ghazi topscorer werd met zestien goals in twintig wedstrijden, begon hij deze zomer bij het tweede. „Maar na een week kreeg ik van Jaap Stam te horen dat ik een wedstrijd moest meespelen met het eerste. Ik scoorde meteen drie keer. En toen nam Frank de Boer me de wedstrijd daarop opnieuw mee, en toen maakte ik twee doelpunten.” Uiteindelijk werd hij met acht goals topscorer van de voorbereiding.

Toch ging de buitenspeler met Marokkaanse roots ervan uit dat hij daarna wel weer bij het tweede zou moeten aansluiten. „Voor de laatste oefenwedstrijd, tegen Benfica, moest ik op op gesprek bij De Boer. Ik dacht dat hij zou mededelen dat ik mocht meespelen in dat duel. Maar toen vertelde hij dat Lesly de Sa verhuurd zou worden en dat ik de vrijgekomen plek in de A-selectie zou krijgen.” El-Ghazi kan zich het moment nog goed herinneren. „Ik werd helemaal gek. Ik was zo blij, ik geloofde mijn oren niet.”

Voor de negentienjarige flankspeler is zijn plaats bij de A-selectie ook een persoonlijke overwinning. Eerder werd El-Ghazi weggestuurd bij de jeugdopleiding van Feyenoord. „Ik was me niet echt bewust van wat er van me gevraagd werd; op trainingen liet ik het liggen. In wedstrijden was ik wel scherp, zo scoorde ik samen met Tonny Vilhena in één seizoen volgens mij iets van honderd doelpunten. Maar op trainingen was ik afwezig, deed ik niet goed mee. Ik werd tot tweemaal toe gewaarschuwd, maar ik had het niet door – en toen werd ik weggestuurd.”

Via amateurclub Spartaan ’20 en vervolgens de jeugdopleiding van Sparta knokte hij zich sterk terug, met een contract bij Ajax als beloning. Voor El-Ghazi een droom die uitkomt, want ook al speelde hij bij Feyenoord, stiekem was hij in zijn jeugd al fan van de Amsterdamse club.

Nu speelt hij er dus zelf. Vorige week was al zijn officiële debuut, in de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tegen PEC Zwolle (1-0 nederlaag). In dat duel maakte hij een nerveuze indruk. „Ik wilde te graag, ik zat echt vol met zenuwen. Maar vandaag was dat minder, het ging veel lekkerder. Toen ik vanochtend m’n bed uitstapte dacht ik: ik ga gewoon lekker voetballen.”

En dat deed hij. Bijna had El-Ghazi zelfs nog gescoord, maar zijn bedoelde lobje over Vitesse-keeper Piet Velthuizen miste kracht. „Ja, dat had ik verkeerd ingeschat. Ik dacht dat de keeper zou uitkomen. Anders had ik hem vol in de hoek geschoten.”

Met zijn assist voor de 4-1 had hij toch nog zijn aandeel in het duel, dat verder in het teken stond van de eventuele komst van de Kameroense spits Samuel Eto’o. Al voor het duel gonsde het in de Arena van de geruchten, nadat Ajax afgelopen donderdag een gesprek voerde met de steraanvaller die onder meer voor Barcelona en Chelsea uitkwam. Volgens Ajax zou Eto’o openstaan voor een overgang naar Amsterdam. Gisteren had de club hem uitgenodigd om het duel tegen Vitesse bij te wonen, maar niemand in het stadion kon een glimp van de Kameroener ontwaren. Na het duel zou er een gesprek plaatsvinden met Frank de Boer, die voor het duel al liet blijken dat de spits een grote meerwaarde voor zijn ploeg zou kunnen zijn.

Ook El-Ghazi had de geruchten over de komst van Eto’o meegekregen. Zijn reactie was zoals die van velen: „Ik hoorde het van een vriend, en ik zei tegen hem: ‘maak je een grap of zo?’ Ik geloofde het eigenlijk niet. Maar toen las ik het op internet. En ja, als hij zou komen, zou het wel heel gaaf zijn. Dat zou een hele eer zijn, echt fantastisch.”

Het zou ook symbolisch zijn voor de ontwikkeling van El-Ghazi zelf. Een jaar geleden begon hij bij de A1 van Ajax. Nu zit hij bij het eerste van Ajax en mag hij misschien voorzetten gaan geven aan een van de beste aanvallers van Europa.

    • Arthur Renard