Blufpoker om een transfer te forceren

Augustus is een onzekere maand voor trainers in de eredivisie. Komt die nieuwe rechtsbuiten wel of niet?

None

Het was een heel korte sms die directeur voetbalzaken Marc Overmars afgelopen weekeinde stuurde aan Ajax-trainer Frank de Boer. Eén woord, plus een vraagteken. „Eto’o?” Geheimtaal voor de leek, maar een heldere boodschap voor mannen die veelvuldig met elkaar communiceren. De strekking van het antwoord: graag, mocht de Kameroense oud-spits van Chelsea financieel haalbaar zijn.

De sms maakt duidelijk dat de coach nauw betrokken is bij het aan- en verkoopbeleid bij Ajax. De Boer heeft veel inspraak. Zegt hij nee, dan zou Overmars zich niet buigen over de vraag of Ajax geld heeft om Eto’o aan te trekken.

Maar zo vanzelfsprekend is het niet dat directeuren zich laten leiden door de mening van anderen. Het komt zelfs voor dat zij trainers opzadelen met spelers om wie zij niet hebben gevraagd. Vraag is: wie hebben er zoal vetorecht over het aan- en verkoopbeleid gedurende de transferperiode?

In elk geval niet Jordy Clasie. Aanvoerder van Feyenoord of niet, hij heeft niks te zeggen over de vervanging van Bruno Martins Indi, Daryl Janmaat, Graziano Pellè en Stefan de Vrij, smaakmakers in een vorig Feyenoord. „Dat is geheel aan de club. Ik vind het ook niet mijn taak”, zegt hij na de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag (0-1).

Hoewel hij persoonlijk gebaat is bij bijvoorbeeld de komst van een goede opvolger van topschutter Pellè. Neem zijn marktwaarde. Die is momenteel hoog, als gevolg van zijn sterke optredens in het Feyenoord van vorig seizoen, dat tweede werd. Maar in het huidige team moet hij ervoor waken dat hij niet terugvalt op het niveau van zijn medespelers. Tezamen vormen zij een kwetsbaar collectief dat op het nippertje kon winnen van ADO. Tot frustratie van Clasie, die zich moest verbijten op het veld. „Tegen tien man moet je het veel beter uitspelen.”

Versterkingen

Zijn evenknie bij FC Twente hoeft zich ook niet met transfers te bemoeien. „Wel met zaken als de wedstrijdpremie, maar versterkingen bespreken wij met de technische staf”, verklaart voorzitter Joop Munsterman.

Bij zijn club wordt het beleid uitvoerig besproken met de trainer. Nooit zal de directie een speler halen zonder overleg met Alfred Schreuder. Logisch, vindt Munsterman. „Dat is onmogelijk, lijkt mij. Als je op lange termijn wil samenwerken, overleg je alles. Wij bespreken ook hoe de club er financieel voor staat.”

Niet overal wordt zo gewerkt. Bij ADO kreeg de vorige trainer, Maurice Steijn, een speler tot zijn beschikking die nooit op zijn lijstje had gestaan. De van Groningen overgekomen aanvaller Mitchell Schet speelde zelden. Alleen in noodgevallen, bij blessures. Waarna Steijn steevast zijn beklag deed over het spel van Schet. Te lui, te gemakzuchtig, klonk het dan.

Ook zijn opvolger Henk Fraser merkt dat verkopen en aantrekken een apart spel is. Hij besloot Giovanni Korte en Ricky van Haaren aan FC Dordrecht te verhuren. Twee aardige voetballers, die samen meer ervaring hebben dan de andere reservespelers bij elkaar. Waarom nu al verhuren, drie weken voor het verstrijken van de transferdeadline? „Omdat je soms handelingen moet verrichten om anderen ergens toe te dwingen”, antwoordde Fraser cryptisch na het duel met Feyenoord.

Het is pokeren met voetballers. Fraser zet hoog in en hoopt dat de directie van ADO er nieuwe, sterkere spelers voor terughaalt. „Die zijn nodig”, stelde de coach, die onder anderen clubheld Beugelsdijk en aanvoerder Holla zag vertrekken.

Truc

Aan de verkoopkant hebben trainers ook niet altijd invloed. Bijvoorbeeld wanneer clubs een speler naar het tweede elftal verbannen als hij zijn contract niet wil verlengen. In dat geval kunnen voetballers een jaar later gratis worden afgehaald door andere clubs. De straf moet hen aanzetten alsnog te tekenen.

„Wij doen dat niet”, zegt Twente-preses Munsterman stellig. „De beste elf spelen.” En Rasmus Bengtsson dan, de voormalige aanvoerder die zijn aflopende contract niet wil verlengen en zaterdag niet speelde? „Dat had vast een andere reden.”

Bij Feyenoord haalden ze de truc uit bij Kelvin Leerdam en PSV probeert het bij het Belgische talent Zakaria Bakkali. Voor straf werd de pijlsnelle buitenspeler vorig seizoen gedegradeerd naar het tweede elftal van PSV, waarvoor hij zaterdag nog een prachtig doelpunt scoorde. Rot voor trainer Philip Cocu, maar die heeft geen keuze. Als er miljoenen in het spel zijn, kan een trainer vrijwel niks anders dan instemmen met de directie.

De vraag rest of Henk Fraser zijn inzet terugverdient met zijn staaltje poker in Den Haag. Bestuurders in Den Haag laten zich niet makkelijk afbluffen.

    • Fabian van der Poll