‘Blackstone aast op belang Shell in Amerikaans schaliegasveld’

Investeringsmaatschappij Blackstone wil het belang van Shell in een groot schaliegasveld in de Amerikaanse staat Louisiana overnemen. Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden. De verkoop zou Shell meer dan 1 miljard dollar opleveren.

Het gaat om het uitgestrekte Haynesville-gasveld, dat loopt van het noorden van Louisiana tot het oosten van Texas. Shell heeft sinds 2007 een belang van 50 procent in de rotsformatie, die sinds 2008 schaliegas produceert. Door de lage gasprijs is de productie van het Haynesville-veld de afgelopen jaren fors verlaagd.

De nieuwe Shell-topman Ben van Beurden kondigde eerder dit jaar al aan te gaan snijden in de activiteiten in de Verenigde Staten. De Nederlands-Britse multinational wilde 20 procent minder uitgeven aan het opsporen en exploiteren van energievoorraden in schaliegesteente. Alleen op plaatsen waar de kosten laag kunnen worden gehouden en het gas gemakkelijk kan worden omgewerkt naar LNG (vloeibaar gas) worden de gasactiviteiten in de Verenigde Staten voortgezet. In mei verkocht Shell al een groot schaliegasveld in het zuiden van Texas.

Ook andere energieconcerns kijken kritisch naar hun schaliegasactiviteiten in de VS. Investeringsmaatschappijen namen de afgelopen maanden al eerder schaliegasvelden over in de VS en Canada. Behalve Blackstone hebben ook grote private-equityfondsen als TPG en Apollo hun beleggingen in olie en gas opgevoerd.

Blackstone investeerde in 2012 circa 2 miljard dollar in Cheniere, een bedrijf dat een terminal bouwt in Louisiana om in de VS gewonnen schaliegas te exporteren. Cheniere is het eerste bedrijf dat hiervoor een vergunning heeft gekregen van de Amerikaanse overheid.

Eind volgend jaar, als de installatie klaar moet zijn die het gas kan afkoelen tot een temperatuur waarop het vloeibaar wordt en per schip vervoerd kan worden, zou de export van schaliegas moeten beginnen.