Amnesty: Amerika faalt bij vervolging militairen

Foto Reuters / Joshua Card

Het Amerikaanse militair-juridische systeem faalt in het vervolgen van schendingen van het oorlogsrecht door Amerikaanse militairen. Dat schrijft Amnesty International in een het vandaag verschenen rapport Left in the Dark.

De mensenrechtenorganisatie onderzocht tien incidenten in Afghanistan tussen 2009 en 2013. Daarbij werden tenminste 140 burgers door Amerikaanse militairen gedood, inclusief enkele zwangere vrouwen en ten minste vijftig kinderen. Amnesty interviewde 125 getuigen, slachtoffers en familieleden, van wie de meesten nooit eerder waren gehoord.

Vervolging van militairen vindt zelden plaats

Het juridische tekortschieten zou te wijten zijn aan de macht van commandanten om onderzoek tegen te houden. Bovendien berust onderzoek vooral op de getuigenissen van de manschappen. Vervolging van Amerikaanse militairen vindt slechts zelden plaats. Amnesty Internationale vond sinds 2009 slechts zes zaken die voor het gerecht kwamen, los van de zaken die de organisatie zelf onderzocht.

Het rapport van Amnesty International:

Amnesty Afghanistan Final Report

Lees het hele artikel over het rapport van Amnesty International en het verhaal van een ooggetuige vanmiddag in NRC Handelsblad.

    • Joeri Boom