Burberry kent nu ook de onderhandelingsmethodes van Alibaba

People walk past the skyline of the Marina Bay central business district in Singapore in this April 26, 2013 file photograph. Banks have a new buzzword to describe their strategy in Asia: diplomacy. Stung by regulatory probes into allegations ranging from the hiring of the offspring of senior state officials in China to rate manipulation in Singapore, and grappling with reams of new rules brought in after the global financial crisis, firms are going on a charm offensive with the region's regulators and governments. REUTERS/Edgar Su/Files (SINGAPORE - Tags: CITYSCAPE BUSINESS) Foto Reuters

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Op de websites van de Chinese webwinkel Alibaba (Alixpress.com en Tmall.com) zijn veel erg goedkope producten van westerse luxemerken te koop. Dat kan heel goed namaak zijn. Maar het zijn ook achtergebleven partijen die via een ander land in China terecht zijn gekomen, of een voorraad die in een Chinese fabriek na sluitingstijd is geproduceerd - en daarna voor eigen gewin wordt verkocht.

Voor westerse luxemerken zijn de Chinese aanbiedingen echter een doorn in het oog: ze beschadigen hun exclusieve imago. Bovendien hebben zij de verkopen niet geautoriseerd. Tegelijkertijd wil Alibaba graag dat Westerse luxemerken als Burberry en Estee Lauder hun producten via Tmall.com gaan verkopen.

The Wall Street Journal bericht dat Alibaba daarvoor wel een heel bijzondere verkoop- / chantagemethode voor gebruikt. Zo kreeg Burberry het aanbod dat als het zelf een winkel op Tmall.com zou openen, Alibaba de andere, niet geautoriseerde verkopers zou aanpakken. Maar niet eerder.

Het resultaat: Burberry inmiddels de enige verkoper van zijn producten op Tmall.com. Maar van Gucci, Armani en Prada, die nog geen deal met Alibaba hebben gesloten, zijn nog volop goedkope producten te koop.

Tweede bod op Australisch wijnhuis

De Australische wijnproducent Treasury Wine Estates lijkt het middelpunt van een overnamegevecht te gaan worden, meldt de Sydney Morning Herald.

Vandaag is bekend geworden dat een tweede, nog onbekend investeringsfonds een overnamebod op het wijnhuis heeft uitgebracht. Volgens de Sydney Morning Herald gaat het om het Amerikaanse TPG Capital.

Vorige week werd bekend dat Treasury Wine Estates – eigenaar van het wereldberoemde Penfold’s een overnamebod van twee andere Amerikaanse hedgefondsen had ontvangen. KKR en het Europese hedgefonds Rhône Group hebben samen een overnamebod van 3,38 miljard Australische dollar (2,35 miljard euro) op het bedrijf uitgebracht.

TPG heeft nu hetzelfde bedrag geboden, meldt de Sydney Morning Herald. De raad van bestuur van Treasury Wine Estates maakte vanochtend bekend dat ook dit hedgefonds de boeken mag inzien. Treasury Wine Estates is een van de grootste wijnbedrijven van Australië.

Chinees staatsbedrijf investeert in Europese stroomnetten

De beheerder van het Chinese elektriciteitsnet, meldt de South China Morning Post, heeft de afgelopen maanden een belang genomen in de stroomnetten van Portugal en Griekenland, en aast op deelnemingen in Spanje en Italië.

Dat is opvallend, omdat de Europese Commissie in Brussel al langer wil dat er in Europa een grensoverschrijdende stroommarkt ontstaat. Om die reden moesten overheden er voor zorgen dat elektriciteitsproducenten niet langer eigenaar waren van elektriciteitsnetten. Dat maakte grensoverschrijdende overnames mogelijk: zo kocht bijvoorbeeld het Nederlandse TenneT een deel van het Duitse hoogspanningsnet (en bleek niet lang daarna miljarden meer te moeten investeren).

Maar nu lijkt dus een Chinees staatsbedrijf uit te groeien tot de eerste grote regionale netbeheerder in Europa, schrijft de South China Morning Post.

    • Dolf de Groot