Al-Maliki geeft positie als premier van Irak niet op, belooft ‘correctie’

Nouri Al-Maliki erkent de nieuwe premier van Irak niet. Foto ANP/EPA/Olivier Douliery

De benoeming van Haider al-Abadi tot premier van Irak is een ‘gevaarlijke schending van de grondwet’, aldus de gepasseerde premier Nouri al-Maliki vanavond. Hij heeft aangekondigd de ‘fout te corrigeren’.

Eerder vandaag kreeg Al-Abadi van de nieuwe president Fouad Massoum de opdracht om een nieuwe regering te vormen, waardoor Al-Maliki is gepasseerd. Tijdens de tv-toespraak beloofde Al-Maliki vanavond om deze ‘onconstitutionele stap’ te corrigeren:

Twitter avatar RudawEnglish Rudaw English Maliki: I ask the Iraqi security forces to stay at your places until we correct the mistake that has been done.

Volgens het Koerdische persbureau Rudaw beticht Al-Maliki de Amerikanen ervan de ‘grondwetsschendingen’ te steunen:

Twitter avatar RudawEnglish Rudaw English BREAKING: Maliki: The #US supports those who have violated the constitution. No one has the right to speak on behalf of State of Law.

President Obama heeft al meerdere keren gewezen op het belang van een regering van nationale eenheid om Irak te redden. Het beleid van Al-Maliki, waarbij diens eigen shi’itische bevolkinggroep werd voorgetrokken, zou hebben bijgedragen aan de snelle opmars van Islamitische Staat. Die beweging kent veel aanhang onder sunnitische Irakezen. Daarnaast keerden eerder de Koerden zich al af van diens regering.

De benoeming van Al-Abadi werd gevolgd door felicitaties vanuit Washington, een indicatie dat de wissel op instemming van de VS kan rekenen.

    • Philippus Zandstra