Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Acteur en komiek Robin Williams (63) overleden

Foto EPA/ Tracey Nearmy

Oscar-winnend acteur en komiek Robin Williams is op 63-jarige leeftijd overleden. Hij zou zelfmoord hebben gepleegd. Volgens zijn vrouw leed Williams al een tijd aan een zware depressie.

Roep om privacy nabestaanden

Williams werd maandagochtend dood aangetroffen in zijn huis in Marin, in het noorden van Californië. In het verleden worstelde Williams met een alcohol- en cocaïneverslaving.

In een verklaring laat zijn vrouw, Susan Schneider, weten de hoop te hebben dat de fans van Williams hem blijven herinneren om zijn humor en niet zijn dood:

“Vanmorgen ben ik mijn man en mijn beste vriend verloren, terwijl de wereld een van haar meest geliefde kunstenaars en mooiste mensen moet missen. Wij [de nabestaanden] hopen dat hij herinnerd zal worden als de man die miljoenen mensen ontelbare keren liet lachen, in plaats van aan zijn dood”.

De agent van Williams, Mara Buxbaum, roept belangstellenden op om de privacy van de nabestaanden te respecteren:

“Dit is een plotseling en tragisch verlies. De familie van Williams vraagt om respect voor hun privacy in deze moeilijke tijd.”

Onderzoek moet definitieve doodsoorzaak uitwijzen

Volgens de lokale lijkschouwer zou de acteur door verstikking om het leven zijn gekomen, meldt persbureau Reuters. Het is echter nog te vroeg om een definitieve doodsoorzaak aan te wijzen, benadrukken autoriteiten. Nader onderzoek moet dat nog uitwijzen.

Morgen om 17.00 uur Nederlandse tijd zal de politie van Marin in een persconferentie het onderzoek naar de dood van Williams toelichten, laat de sheriff weten in een verklaring.

Oscar, Emmy’s en Golden Globes voor Williams

Williams, die onder andere opgroeide in Detroit, brak in 1978 door met zijn rol van buitenaards wezen Mork in de comedyserie Mork & Mindy.

De komiek won in 1998 een Oscar voor zijn optreden in Good Will Hunting. Het was Williams eerste en enige Academy Award. Eerder werd hij in verschillende categoriën genomineerd voor The Fisher King (1991), Dead Poets Society (1989) en Good Morning, Vietnam (1987). De acteur won ook verscheidene Emmy’s en Golden Globes voor zijn werk voor televisie.

Williams ontvangt de Oscar voor Beste ondersteunende rol voor Good Will Hunting:

Williams als de opstandige dj Adrian Cronauer in Good Morning Vietnam:

Quartz verzamelde hier de meest iconische en beste clips uit het oeuvre van Williams.