VS voeren opnieuw luchtaanvallen uit boven Irak

Koerdische soldaten in Amerly, ten noordoosten van Bagdad in Irak.
Koerdische soldaten in Amerly, ten noordoosten van Bagdad in Irak. Foto EPA / STR

De VS hebben vandaag opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd op doelen van de Islamitische Staat (IS) vlakbij Erbil in Irak. Dat zei een woordvoerder van het Amerikaanse leger, meldt persbureau Reuters.

De aanvallen werden uitgevoerd met drones en straaljagers en waren bedoeld om Koerdische troepen te beschermen in het gebied evenals Amerikanen die in Erbil wonen. In Iraaks Koerdistan werken veel Amerikaanse diplomaten en CIA-medewerkers.

Eergisteren werden al de eerste luchtaanvallen ingezet, nabij Erbil. De veiligheid van Amerikanen in die stad zou in het gedrang geweest zijn, wat leidde tot een aantal bombardementen.

Het Amerikaanse leger heeft vandaag ook al voor de derde keer voedsel en water gedropt in Irak. De goederen zijn bestemd voor de duizenden yezidi’s, een Koerdisch sprekende minderheid, die de bergen bij Sinjar zijn in gevlucht uit angst voor de terreur van IS. Ook de Britse luchtmacht heeft voor het eerst hulpgoederen gedropt boven Irak.

Volgens Irak hebben de troepen van IS al zeker 500 yezidi’s vermoord. Er zou een massagraf gevonden zijn in het noorden van Irak.

Paus roept op misdaden te stoppen

In een boodschap tijdens de zondagsdienst vandaag sprak paus Franciscus zijn woede uit over het geweld jegens religieuze minderheden in Irak. Hij riep de internationale gemeenschap op om een “effectieve politieke oplossing te zoeken dat een eind kan maken aan deze misdaden en het recht te herstellen”:

“Duizenden mensen, onder wie christenen, zijn gedwongen om hun huizen te verlaten. Kinderen zijn overleden als gevolg van dorst en vrouwen zijn gekidnapt. Het nieuws uit Irak laat ons in ongeloof en wanhoop achter.”

De paus zei ook zijn persoonlijke gezant, kardinaal Fernando Filoni, morgen naar Irak te sturen om de lijdende bevolkingsgroepen een hart onder de riem te steken en solidariteit te tonen met christenen die eveneens doelwit zijn van IS.

    • Anouk Eigenraam