VS droppen voor derde keer voedsel en water in Irak - Britten nu ook

Het Amerikaanse leger prepareert voedselpakketten die zij gaat droppen in Irak. Foto AP / Jeremy Bowcock

Het Amerikaanse leger heeft voor de derde keer voedsel en water gedropt in Irak, meldt persbureau AP. De goederen zijn bestemd voor de duizenden Irakezen die de bergen bij Sinjar zijn ingevlucht uit angst voor het terreurnetwerk Islamitische Staat (IS).

Drie vliegtuigen hebben in totaal 72 pakketten met levensmiddelen kunnen verstrekken. In de pakketten zitten onder meer 3800 flessen water en meer dan zestienduizend maaltijden.

Leden van de yezidi-stam ontvluchtten recent hun huizen nadat de Islamitische Staat een ultimatum had gesteld. Ze konden zich tot de islam bekeren, een speciale belasting betalen of hun biezen pakken. Deden ze dat niet, dan werden ze gedood.

Het dwong de Amerikaanse president Barack Obama tot ingrijpen, schreef NRC-correspondent Guus Valk gisteren in de krant, hoe graag hij ook juist de geschiedenis in was gegaan als de president die het hoofdstuk Irak zou hebben afgesloten. Valk schreef:

“Obama wil met deze verrassende stap voorkomen dat de jihadistische strijders van de IS massamoord plegen op circa 50.000 yezidi’s die in Noordwest-Irak de bergen in zijn gevlucht.”

Meerdere redenen voor VS om in te grijpen

Maar er zijn nog meer redenen voor de VS om in te grijpen dan het beschermen van de yezidi’s alleen, stelt Valk:

“Volgens Obama staan nu ook Amerikaanse belangen op het spel. Erbil, de hoofdstad van Iraaks-Koerdistan, wordt bedreigd door de IS. Daar werken veel Amerikaanse diplomaten en CIA-medewerkers. Ook vreest Obama dat Bagdad valt.”

Het leger heeft laten weten in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Iraakse regering en de Verenigde Naties voorlopig door te gaan met het verlenen van humanitaire hulp.

Amerikaanse gevechtsvliegtuigen voerden gisteren bovendien vier luchtaanvallen uit op de militanten van IS. Ze hadden burgers in het Sinjar-gebied onder vuur genomen. De legerleiding zegt dat gepantserde voertuigen en een vrachtwagen van waaruit burgers werden beschoten het doelwit van de Amerikaanse actie waren.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie lijkt het erop dat de aanval succesvol was. Bij eerdere bombardementen waren houwitsers en een konvooi van ISIS het doelwit.

Update 10.24 uur: De Britse luchtmacht heeft nu ook voor het eerst hulpgoederen gedropt boven Irak. Dat heeft het ministerie van defensie bekendgemaakt, meldt de BBC. In de hulppakketten zitten tenten, waterfilters en lampen met zonnecellen, die ook mobiele telefoons kunnen opladen. Naast de droppings heeft de Britse regering ook tien miljoen euro aan noodhulp aan Irak toegezegd. De luchtmacht gaat niet, zoals de VS, luchtaanvallen op stellingen van IS uitvoeren.

    • Niels Posthumus