Tyfoon aan land in Japan - 1,2 miljoen mensen geëvacueerd

Een inwoner van Tokushima loopt door het water. Tyfoon Halong ging gepaard met een enorme hoeveelheid regen. Foto AFP / Jiji Press

De afgezwakte tyfoon Halong heeft vanochtend in Japan zeker aan één persoon het leven gekost. Meer dan vijftig mensen zijn gewond geraakt. Ongeveer 1,2 miljoen mensen zijn geëvacueerd, meldt persbureau AP.

Twitter avatar RT_com RT Red Alert! Typhoon #Halong lashes southern Japan, half a million locals urged to evacuate http://t.co/OQHCxr2CsR http://t.co/vjlcnpOqCf

De tyfoon, met windsnelheden tot 180 kilometer per uur, bereikte afgelopen nacht het eiland Shikoku. De storm heeft inmiddels kracht verloren en trekt richting het grootste eiland van Japan, Honshu.

De tyfoon gaat gepaard met veel regen en het waterpeil in rivieren stijgt daardoor snel. Vandaag valt op Shikoku naar verwachting 400 millimeter regen. In Nederland valt in een heel jaar gemiddeld 850 millimeter.

Tropische storm Halong verstoort zowel het verkeer op het land als in de lucht. Meer dan tweehonderd vluchten zijn geannuleerd waardoor duizenden mensen zijn gestrand op vliegvelden door het hele land.

Ook overstroomden meer dan driehonderd woningen in het westen van het land. De storm nam in kracht af zodra hij aan land kwam. De verwachting is dat de sterkte de komende twaalf uur nog verder zal afnemen.

Twitter avatar BBCWorld BBC News (World) Typhoon Halong triggers evacuation orders in Japan http://t.co/0ENKAoNhke http://t.co/VUieV0ZDyt

Japan werd vandaag ook nog eens opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 6,1. Het natuurgeweld veroorzaakte geen schade of gewonden en er was geen tsunami-gevaar.

    • Niels Posthumus