The making of: een propagandafilmpje door Russische tv over de Krim

De in scène gezette demonstratie op de Krim. Schermafbeelding YouTube

We hebben het hier op nrc.nl vaak herhaald in onze nieuwsberichten over de ontwikkelingen in Oekraïne: soms is het moeilijk de feiten helder te krijgen. Beide zijden bedienen zich van propaganda. Dit filmpje laat meer weer eens zien: geloof niet alles wat je ziet.

Het is voor buitenlandse correspondenten niet een heel onbekend fenomeen: een groepje hangjongeren staat in een land rustig te demonstreren. Tot er tv-camera’s komen en dan verandert het rustige groepje ineens in een woedende, kolkende, schreeuwende groep jongens die er angstwekkend fanatiek uitziet.

Iets kan gefilmd zijn, maar daarom hoeft het nog niet waar te zijn. Zoals onderstaand filmpje bijvoorbeeld. Volgens de Oekraïense tv toont het filmpje een Russisch tv-station in Sebastopol dat beelden aan het schieten is van een ‘spontane’ demonstratie van inwoners van de Krim voor aansluiting bij Rusland.

Te zien is hoe een groepje mensen enthousiast voor een paar studiolampen en reflectorschermen met Russische vlaggen zwaait, tot het niet meer hoeft. Waarbij we overigens wel meteen de disclaimer maken, dat ook dit weer in scène gezet zou kunnen zijn door de Oekraïense tv. Want in een propagandaoorlog kan je het immers nooit weten.

http://youtu.be/bK-neOGl348

Een ander filmpje van de Russisch tv een paar maanden geleden laat mooi zien hoe de Russische media hun berichtgeving sturen. Een nieuwslezeres interviewt een parlementariër op de Krim over de onrustige situatie daar, terwijl op de achtergrond beelden te zien zijn van grote onrust. Als de parlementariër zegt dat er demonstraties in scène worden gezet, dat maar weinig mensen eraan meedoen en dat het eigenlijk heel “rustig” is, valt ineens de verbinding weg.

    • Anouk Eigenraam