Palestijnen dreigen uit onderhandelingen te stappen

De wijk Al-Shejaeiya in Gaza-stad gisteren tijdens een Israëlische luchtaanval. Foto EPA / Mohammed Saber

De Palestijnen breken de onderhandelingen over de oorlog met Israël af als de Israëlische vertegenwoordigers niet terugkeren naar Kairo. Dat heeft de Palestijnse onderhandelaar Bassam Salhi volgens persbureau AP gezegd.

De Israëliërs verlieten de Egyptische hoofdstad vrijdag. Ze keren niet terug zolang Gaza raketten op hen blijft afvuren. Volgens het Israëlische leger is het land dit weekend met tientallen raketten en mortiergranaten bestookt. Twee van die aanvallen zouden vanochtend hebben plaatsgevonden.

De onderhandelingen spitsen zich toe op de opheffing van de wurgende blokkade van de Gazastrook, die de economie vrijwel tot stilstand heeft gebracht. Israël wil de blokkade alleen opheffen in ruil voor de volledige ontwapening van Hamas. Dit gaat voor Hamas veel te ver. Het weigert bestand te verlengen zolang Israël niet in principe akkoord gaat met de opheffing van de blokkade van de Gazastrook, de opening van de haven en de vrijlating van gevangenen.

Bassam Salhi had gisteravond een ontmoeting met de Egyptische bemiddelaars. De onderhandelaar vandaag:

“We hebben hen gezegd dat als de Israëliërs niet terugkeren en er geen belangrijke ontwikkelingen zijn, we vandaag nog vertrekken”

De indirecte besprekingen tussen Israël en de Palestijnse delegatie begonnen vorige week. In Egypte wordt gepoogd de twee partijen tot een staakt-het-vuren te brengen.

    • Niels Posthumus