‘Israël accepteert nieuwe wapenstilstand’

De tunnel die Israël en de Gazastrook verbindt bij Beit Hanoun. Foto EPA / Oliver Weiken

Volgens Palestijnse onderhandelaars in Kairo die betrokken zijn bij de onderhandelingen over het conflict met Israël zouden de Palestijnen een nieuwe wapenstilstand accepteren. Het zou gaan om een bestand van 72 uur dat om middernacht lokale tijd in gaat.

Update 19.00: Israel accepteert de wapenstilstand, dat meldt persbureau Reuters. Volgens Israëlische woordvoerders zal het land morgen naar Kairo gaan om de onderhandelingen te hervatten.

Update 18.20: Egypte heeft beide partijen opgeroepen het bestand vanavond in te laten gaan. De Palestijnse onderhandelaars spraken op basis van anonimiteit want officieel is het de onderhandelaars niet toegestaan om met de media over de onderhandelingen te berichten. Niettemin zei een van de Palestijnse onderhandelaars tegen persbureau AP:

“We zijn hier om een oplossing te zoeken, maar we kunnen geen overeenstemming bereiken als we niet praten. Om die reden hebben we een Egyptisch voorstel geaccepteerd voor een bestand zodat we de gesprekken kunnen hervatten.”

Vanmorgen nog dreigden de Palestijnen de onderhandelingen met Israël af te breken als de Israëlische vertegenwoordigers niet terug zouden komen naar Kairo. De Israëliërs verlieten de Egyptische hoofdstad vrijdag omdat Gaza raketten bleef afvuren. Volgens het Israëlische leger zouden dit weekend weer tientallen raketten en mortiergranaten zijn afgevuurd.

De Israëlische premier Netanyahu zei vandaag tijdens een bijeenkomst met zijn kabinet dat Israël niet onderhandelt terwijl het “onder vuur” ligt. De onderhandelingen spitsen zich toe op de opheffing van de blokkade van de Gazastrook, die de economie vrijwel tot stilstand heeft gebracht. Israël wil de blokkade alleen opheffen in ruil voor de volledige ontwapening van Hamas.

Lees ook dit artikel ‘Het is even rustig in Israel en Gaza, maar hoelang? En wat nu?’ voor meer achtergrondinformatie over de eisen van beide partijen.

    • Anouk Eigenraam