Nederland overweegt deelname hulptransporten voor Irak

Irakese christelijke vluchtelingen in een kerk in Erbil waar ze hun toevlucht hebben gezocht voor de terreurgroep IS.
Irakese christelijke vluchtelingen in een kerk in Erbil waar ze hun toevlucht hebben gezocht voor de terreurgroep IS. Foto EPA / Mohammed Jalil

Nederland onderzoekt of het meedoet aan de hulptransporten naar de bedreigde gebieden in Irak. Ook heeft het kabinet vier ton extra aan het Rode Kruis beschikbaar gesteld om noodhulp te kunnen verlenen in het gebied.

Dat heeft minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken vanavond geschreven in antwoord op spoedvragen die het CDA, ChristenUnie en de SGP gisteravond stelden over de situatie in Irak.

Twitter avatar PieterOmtzigt Pieter Omtzigt Nav noodoproepen, deze spoed schriftelijke vragen van CDA/CU/SGP over genocide en rol NL/EU bij voedseldroppings: http://t.co/RxqnvokrcJ

De terreurgroep Islamitische Staat (IS) bedreigt in het noorden van het land onder meer duizenden yezidi’s. De religieuze minderheid is de bergen in gevlucht. De VS en de Britten dropten de afgelopen dagen voedselpaketten met noodhulp.

Nederland steunt Amerikaanse luchtaanvallen

De Kamerleden Voordewind, Van der Staaij, Van Haersma Buma en Omtzigt vinden dat het kabinet actief moet helpen bij het voorkomen van genocide. In de brief schrijft Timmermans dat het kabinet doordrongen is van de ernst van de situatie. Volgens de minister is de situatie er “schrijnend” en stelt Nederland zich actief op in de humanitaire crisis. Het ministerie van Defensie zou bekijken of Nederland “een bijdrage kan leveren aan strategische transport van goederen”.

Nederland steunt ook de luchtaanvallen van de VS op doelen van IS, schrijft Timmermans:

“Het kabinet vindt het een goede zaak dat de VS op verzoek van de Iraakse overheid hulp biedt om de Iraakse bevolking, inclusief de minderheid die nu in het nauw zit, te beschermen.”

Twitter avatar PieterOmtzigt Pieter Omtzigt Bij vermoeden genocide (dixit Obama) is nu handelen veel beter dan achteraf onderzoeken. denk Rwanda, denk WO-II http://t.co/znbNVAjmJ3

Arie Slob van de ChristenUnie hoopt dat het onderzoek niet te lang zal duren:

Twitter avatar arieslob Arie Slob Kabinet nog steeds terughoudend in opstelling naar situatie in Nrd-Irak. Tov brief vrijdag nu wel beweging. Situatie vraagt daar ook om.
Twitter avatar arieslob Arie Slob Hoop dat onderzoek regering naar eventuele aanvullende Nederlandse bijdrage mbt strategisch transport niet te lang zal duren.
    • Anouk Eigenraam