ME grijpt in tijdens demonstratie tegen IS in Den Haag

Demonstranten worden geblokkeerd door de politie tijdens de 'Mars van de vrijheid' tegen moslimradicalen en antisemitisme in de Haagse wijken Schilderswijk en Transvaal. De anti-IS-demonstratie is georganiseerd door een groep Hagenaars die zich Pro Patria (Voor het vaderland) noemt.
Demonstranten worden geblokkeerd door de politie tijdens de 'Mars van de vrijheid' tegen moslimradicalen en antisemitisme in de Haagse wijken Schilderswijk en Transvaal. De anti-IS-demonstratie is georganiseerd door een groep Hagenaars die zich Pro Patria (Voor het vaderland) noemt. Foto ANP / Bart Maat

Bij de demonstratie tegen de islamitische terreurorganisatie IS in Den Haag moest de mobiele eenheid in actie komen tegen tegendemonstranten die met stenen gooiden. Ook zijn zes tegendemonstranten opgepakt

De mobiele eenheid moest ingrijpen toen een groep agressieve tegendemonstranten met stenen gooiden. Ook journalisten van Zoomin.TV en de Telegraaf werden door de groep aangevallen. Een agent raakte lichtgewond.

Bij de demonstratie waren tweehonderd anti-IS-demonstranten op de been. De demonstratie begon om 15.30 uur en liep onder meer door de Haagse Schilderswijk. Ze willen dat de politie en gemeente “korte metten maken met de honderden fundamentalistische islamieten die de Schilderswijk onveilig maken”.

Op de Hoefkade in de Schilderswijk ging het mis en moest de mobiele eenheid ingrijpen. Twee tegendemonstranten werden aangehouden. Na afloop van de demonstratie hielden agenten nog vier tegendemonstranten aan. Ze worden verdacht van openlijk geweld, belediging en opruiing.

De route van de mars werd aangepast om de confrontatie tussen demonstranten en tegendemonstranten te voorkomen. De demonstranten moesten een kortere route terug naar het Centraal Station nemen. Op Facebook hadden zo’n driehonderd mensen zich aangemeld voor de demonstratie. Bij de mars zijn alleen Nederlandse vlaggen toegestaan.