Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Religie

‘IS doodde zeker 500 yezidi’s - sommigen levend begraven’

Op de vlucht geslagen leden van de Yezidi-stam komen aan bij een vluchtelingenkamp op de grens van Irak en Syrië. Foto AP / Khalid Mohammed

Terreurnetwerk Islamitische Staat heeft zeker 500 yezedi’s vermoord tijdens zijn offensief in het noorden van Irak. Dat zegt de Iraakse minister van Mensenrechten tegen persbureau Reuters.

Strijders van het sunnitische terreurnetwerk dumpten de yezidi’s in massagraven. Sommige slachtoffers zouden levend begraven zijn, zegt minister Mohammed Shia al-Sudani. Verder zouden zo’n driehonderd vrouwen zijn ontvoerd als slaven.

Yezidi’s zijn een Koerdisch sprekende religieuze minderheid. De volksreligie is verwant aan het zoroastrisme en combineert elementen uit onder meer het christendom, de islam en heidense geloven. Yezidi’s hebben een eigen scheppingsverhaal. Ze geloven in één god, vertegenwoordigd door zeven engelen. De belangrijkste van de zeven is naar aarde gekomen en heeft de gedaante aangenomen van een pauw.

Door hun geïsoleerde bestaan, afwijkende geloof en rituelen, waarin ook vuur en een slang voorkomen, zien veel moslims en christenen hen als duivelsaanbidders. Dat maakt hen een gewild doelwit voor de IS. In Irak wonen ongeveer een half miljoen yezidi’s.

Leden van de yezidi-stam ontvluchtten recent hun huizen nadat de Islamitische Staat een ultimatum had gesteld. Ze konden zich tot de islam bekeren, een speciale belasting betalen of hun biezen pakken. Deden ze dat niet, dan werden ze gedood. Een deel van hen zit al dagen vast op een berg in het noorden van Irak.

Nieuwszender Al Jazeera meldde vanmorgen dat Koerdische militairen 5000 jezidi’s zouden hebben gered