Erdogan claimt overwinning presidentsverkiezingen

Aanhangers van de Turkse premier Erdogan vieren in Ankara zijn overwinning.
Aanhangers van de Turkse premier Erdogan vieren in Ankara zijn overwinning. Foto EPA / STRI

Het hoofd van de kiescommissie Sadi Guven heeft de Turkse premier Tayyip Erdogan tot de winnaar van de Turkse presidentsverkiezingen verklaard. Erdogan zou rond de 52 procent van de 99 procent aan getelde stemmen hebben gehaald.

Update 22.30: De Turkse premier Erdogan heeft nu zelf ook de overwinning geclaimd. In een toespraak vanaf het balkon van het partijkantoor in Ankara bedankte hij zijn aanhangers, schrijft persbureau Reuters:

“Vandaag heeft niet Recep Tayyip Erdogan deze verkiezingen gewonnen, maar de nationale wil, de democratie. We sluiten een tijdperk af en beginnen aan een nieuw tijdperk. Ik zeg dit uit de grond van mijn hart: laten we een verzoenende periode beginnen vandaag en de oude discussies in het oude Turkije laten.”

Dat betekent dat er geen tweede ronde nodig is. Op een persconferentie zei het hoofd van de kiescommissie dat morgen alle precieze cijfers zullen worden gegeven. Erdogans rivaal Ekmeleddin Ihsanoglu, die minder dan 40 procent van de stemmen kreeg, feliciteerde Erdogan in een reactie met zijn overwinning.

“Ik hoop dat het resultaat voordelig voor de democratie in Turkije zal zijn. Ik feliciteer de premier en wens hem succes.”

De mensen hebben vandaag hun wil getoond bij de stembussen”, zei Erdogan vanavond tegen enkele duizenden aanhangers in Istanbul in een eerste reactie. De premier zei naar de hoofdstad Ankara te gaan en wil zijn aanhangers daar later op de avond toe spreken.

Erdogan gaat presidentschap anders invullen

Met zijn zege is Erdogan de eerste rechtstreeks gekozen president. De functie was tot nu toe voornamelijk ceremonieel. Maar daar wil Erdogan verandering in brengen, schrijft NRC-correspondent Marloes de Koning:

Erdogan heeft aangekondigd de bevoegdheden van de president tot het uiterste op te rekken. Volgens de grondwet mag een president bijvoorbeeld kabinetszittingen leiden. De huidige president en zijn voorgangers maakten daar geen gebruik van, maar Erdogan wil een actief president zijn. Hij wil bovendien proberen de grondwet te wijzigen, waardoor de president meer macht krijgt. Dat vooruitzicht jaagt zijn tegenstanders angst aan. Ze vrezen dat Turkije in een autoritair regime verandert als hem dat lukt.